Антиоксидантите в бирата засилват имунната система и
неутрализират токсините
Независимо от настоящата кризисна
ситуация научните среди в страната осъществяват нови проучвания върху качествата
на бирата. Над 35 години българските учени продължават да имат съществен принос
в изследванията върху хранителните вещества и съставките в пивото. Само за
последните 10 години техните научни разработки, доклади и публикации по темите на пивоварната
категория и технология са повече от 50.
Изключително интересни
изследвания за повишаване на полезните качества на пивото в
момента се разработват от проф. Габриела Маринова и колегите й от Института по
криобиология и хранителни технологии.
В тази връзка тя сподели,
че от няколко години работят по повишаване на антиоксидантната способност на пивото, чрез добавяне на плодове
и цветя при различни режими на ферментация. Следвайки тази цел, през 2020
г. в изследването експериментират с екстракт от билки и вече имат резултати за нивата на някои
физико-химични показателя на пивото, отговорни и влияещи на антиоксидантния му
капацитет - полифенолите,
флаваноиди, антоцианогени.
Предстоят
опити за увеличаване на
антиоксидантната способност и чрез влагане на по-голямо количество гранулатиот
ароматни и горчиви сортове хмел. Тук водеща
роля ще заемат различните сортове хмел и съчетанието между тях. А резултатите от първото изследване ще бъдат
публикувани до края на м. юни, а от второто – през м. септември.
Друго иновативно проучване
за микробиома на българското пиво, чрез нова технология за секвениране на ДНК,
провежда и д-р Сергей Иванов, Център по биология на храните. Микробиомът
представлява съвкупност от всички микроорганизми, които живеят в дадена среда. Тяхното
изучаване ще помогне да се обяснят и прогнозират откриваните при други
изследвания необикновени съчетания от метаболити, антиоксиданти, аромати и др.
съединения в бирената категория, които се оказва, че са специфични за всяка
пивоварна. Проучването на микробиома ще допълни и разшири проведените с хроматография
и ядрено-магнитен резонанс анализи на метаболитите в бирата, които колективът реализира преди 3 години.
Тези изследователски полета
потвърждават тезата, че и в международен план много учени и специалисти намират
темата за пивото за значима и широкоспектърна. През последните години те
изследват антиоксидантите, витамините и други биологично активни вещества в
бирата, като някои от техните открития са особено забележителни. Неслучайно в
световния научен обмен вече има над 4000 публикации за
различните вещества и хранителните елементи в бирата. Стотици от тези научни изследвания
са фокусирани върху връзката между умерената консумация на пенливата напитка и
ефекта й върху здравето.
Все още е малко известно,
че само в млякото и пивото се съдържа изключително полезната, но рядка молекула никотинамид рибозид /Nicotinamide riboside – NR/. Научни публикации
потвърждават, че NR действа като клетъчен
регенератор и пряко се свързва с процеса на стареене на клетките. Според
учените, комбинацията от четирите здравословни елемента - физическа активност,
въздържание от тютюнопушене, умерена консумация на бира и ежедневен прием на
плодове и зеленчуци, се равнява на подмладяване с 14 години от реалната
календарна възраст. Разбира се, голямо влияние оказват социалната среда и
положителните емоции, особено в днешната ситуация, когато хората се стресират и
изолират
вследствие на пандемията
от коронавирус.
Както и при останалите
натурални храни, вече с десетки научни публикации е доказано, че бирата може да
достави на организма много важни антиоксиданти, витамини /особено от групата В/,
фибри /влакнини/ и минерали. Така например, в пивото има голямо количество естествени
антиоксиданти, благодарение на хмела, малца и дрождите. Те притежават
благоприятен ефект върху човешкото здраве, имат свойството да неутрализират
токсините в тялото, като по този начин засилват имунната система. Хмеловата съставка
ксантохумол е характерна само за пивото и е много по-силен антиоксидант от
редица други, които обичайно се съдържат в натуралните храни и напитки.
В пивото има витамин С и богата
гама витамини В, чието ниво надвишава това в някои от най-разпространените
плодове и зеленчуци /диня, пъпеш, ябълки, моркови/. Това се дължи на
малцуването на ечемика, при което съществено се увеличава хранителната стойност
на зърното. Изследванията на родни учени показват, че в българските пива най–значимо
е нивото на витамин В 12 – от 2 до 3 mg/l. Това количество
задоволява дневните нужди на хората от 83% до 125%. Витамините от група В са от
значение за синтеза на аминокиселините, метаболитните процеси в човешкото тяло
и подобряването на имунитета.
Пивото не съдържа мазнини
и холестерол и е с ниско съдържание на прости захари, което я прави естествена
част от балансираната диета. Най-новото обширно проучване на румънски учени, отново
потвърждава, че „биреното коремче“ е само един от многото „хранителни митове“.
Те откриват, че повече от 50% от хората не знаят колко калории има в пенливата напитка, а 74% от
жените надценяват съдържанието на калории в нея. В 100 мл. стандартна бира се
съдържат 45 кcal, а при безалкохолната - едва 20. Изследователите напомнят, че
повишеният риск от затлъстяване се влияе от множество фактори, между които хранителните
навици, стресът и липсата
на физическа активност.
Докладът е част от редица
научни материали, представени на международния симпозиум ,,Бира и здраве”.
Събитието на всеки две години се провежда в Брюксел, с участието на именити
учени от Европа, САЩ и Азия.
Няма коментари:
Публикуване на коментар