Translate

вторник, 4 юни 2013 г.

Д-р Хасан Адемов, министър на социалната полтика: Приоритет - безработицата



Новият министър д-р Хасан Адемов вече съобщи пред bTV, че неговото ведомство ще подготви спешни мерки, с които да помогне на най-уязвимите социални групи да се подготвят
за зимния сезон. По думите му помощите не трябва да се раздават "на калпак", минималната работна заплата е добре да се обвърже с промените в обективно измерими показатели на пазара на труда, а изравняването на възрастта за пенсиониране на мъжете и жените да става плавно.
За да има по-малко хора, които разчитат на социални помощи обаче, новият социален министър ще трябва да се заеме с дългосрочни задачи още сега. В неговия ресор попада един от най-големите проблеми на българската икономика – непрекъснато спадащата заетост през последните три години. При приемането на властта д-р Адемов заяви, че предприемачите са тези, които разкриват работни места, и затова бизнесът трябва да бъде подпомогнат. Въпреки че това е правилната посока, бързи резултати и спад на безработицата не могат да се очакват веднага. Важно е д-р Адемов да се заеме и с дълго отлаганото модернизиране на трудовото законодателство в посока по-лесно почасово наемане, за което той вече даде заявка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар