Translate

вторник, 4 юни 2013 г.

Изследвания по реда на значимост и спешност при инфаркт и миокардит



Инфаркт:
1. Електрокардиограма
Промяна в електрическата активност на сьрцето може да се проследи чрез моментна "снимка" - ЕКГ или чрез телеметрия - холтер монитор -постоянно 24-часово наблюдение.
2. Кръвни изследвания
Някои ензими, които се съдържат вътре в клетките на сърдечната мускулна тъкан, могат да се окажат извън тях, да попаднат в кръвта, което означава, че тези клетки са се разрушили, т.е. остро нарушение на тъканите на сърцето, т.е. инфаркт. Тези ензими се измерват през няколко часа.
3. Рентгенова снимка на гърдите
4. Ехокардиограиа - тя проследява движението на сърдечния мускул в реално време и може да установи части от мускула, които не се съкращават ритмично или изобщо се намират в покой,което би означавало, че са мъртви или сериозно увредени, т.е. инфаркт.
5. Антиограма - коронарна катетеризация - инжектиране в сърдечните артерии на оцветител и проследяването му в артериите под рентгенов контрол. Така се виждат евентуални запушвания или стеснения на кръвоносните съдове. Чрез тази техника може да се разширят стесненията и да бъде животоспасяваща.
6. Стрес тест - той се използва в дните и седмиците след инфаркта, за да се проследи възстановяването на функционалното състояние на сърцето. Пациентът се натоварва постепенно чрез ходене по тредмил или чрез инжектиране на химически вещества, които карат сърцето да се съкращава по-често. Този тест може да се използва и за диагноза на хронична исхемична болест на сърцето.
7. Други визуализиращи техники като компютърна томография или ядрено магнитен резонанс на сърцето. Те имат значение, но в по-късните етапи.
----
Миокардит
1. Електрокардиограма
Промяна в електрическата активност на сърцето може да се проследи чрез моментна "снимка" - ЕКГ или чрез телеметрия - холтер монитор -постоянно 24-часово наблюдение.
2. Холтер монитор - малко устройство, което се слага към сърцето и човек може да го носи продължително време, за да се установят промените в ритъма в рамките на денонощия.
3. Рентгенова снимка на сърцето -измерва се размерът и формата на сърцето, наличието на течност около сьрцето и наличието на сърдечносъдова недостатъчност.
4. Ядрено-магнитен резонанс
показва признаци на възпаления на сърдечния мускул. Най-сигурното доказателство за наличие на миокардит.
5. Ехокардиограиа - освен наличие на несъответствия при движението на сърдечния мускул в реално време може да се установят и наличие на течност, която е продукт от възпаление -доказателство за миокардит.
6. Кръвни тестове - както нива на ензими, които в нормални условия биха били разположени в клетките, така и имунологични тестове, за идентификация на антитела срещу вируси, бактерии.
7. Сърдечна катетеризация и ендометриална биопсия.

В."24 часа"

Няма коментари:

Публикуване на коментар