Translate

вторник, 4 юни 2013 г.

В 7 града в страната ще се проведат безплатни изследвания за хепатит В и С



В рамките на национална и европейска информационна кампания за хепатит „Разпознай го. Пребори го!“ се предвижда и реализирането на следните публични безплатни изследвания за хепатит В и С, както и безплатни консултации на всички желаещи, както следва:
 
Благоевград   31/05/2013      (петък)
София*                      8-9/06/2013    (събота и неделя)
Кърджали                  14/06/2013      (петък)
Стара Загора  28/06/2013      (петък)
Пловдив                    26/07/2013      (петък)
Бургас**                    27/07/2013      (събота)
Варна             28/07/2013      (неделя)

* По време на изложението „Мисия здраве” – градинката пред НДК. В двата дни, освен за хепатит B и C, ще бъдат провеждани и изследвания за ХИВ/СПИН.

**По време на Spirit of Burgas.

По време на скринингите ще бъдат разпространени различни материали – флаери, плакати и информационни книжки. За целите на кампанията ще бъде създаден и информационен видео клип, който ще дава информация за начините за заразяване, симптомите, лечението и превенцията на вирусните хепатити. Клипът ще бъде разпространяван по време на
скрининговите акции, в социалните мрежи и каналите за видео споделяне, както и на територията на Метрополитен София.
-------
Допълнителна информация:
Символ на тазгодишната кампания, приет от Световния хепатитен алианс, са трите маймунки Не чувам, не виждам, не говоря”, които олицетворяват пренебрегването на заболяването и чрез тях се отправя призив за промяна в отношението към хепатита.
Хепатитът е едно от най-коварните заболявания, тъй като поради липсата на ясни симптоми мнозина не знаят, че са заразени. Хроничните хепатити В и С крият сериозни рискове от тежки усложнения – ако не бъдат третирани, могат да доведат до цироза и рак на черния дроб. Усложненията, вследствие на цирозата, могат да бъдат смъртоносни, a ракът на черния дроб е почти винаги фатален. 500 млн. души по света са засегнати от хепатит, като само в Европа заболелите от хепатит В и С възлизат на 14 милиона души, като годишно 122 хиляди от тях умират.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар