Translate

вторник, 4 юни 2013 г.

Звена за спешна медицинска помощ във всички болници



 Заплатите на парамедиците да се увеличат


Идеята е на новия здравен министър д-р Таня Андреева. А мотивите й са, че така ще бъдат покрити европейските стандарти.
Според тях например София трябва да има 38 линейки, но сега разполага едва със 17.
„Всички знаете, че частните здравни заведения попрекалиха с разрешителните за работа. Ще се върви към това всички лечебни заведения, независимо от собствеността им, да работят и по
спешност. Примерно, ако стане инцидент в Драгалевци и най-близката болница е в "Овча купел", пациентът трябва да получи помощ там, а не да отиде в Окръжна болница или Александровска болница", посочи д-р Андреева.
Според нея кадрите в Спешна помощ трябва да се мотивират да работят там с по-добро заплащане и условия на труд.
"Ще подсигурим достатъчно добри възможности за развитие на кадрите в спешната помощ, за тяхното заплащане, на специализацията на лекарите, категорията на труд", обещава тя, но не се ангажира да каже на този етап с колко процента биха се вдигнали заплатите на парамедиците.
От думите й стана ясно и че Световната банка ще разработи стратегия за развитието на спешната помощ и оттам ще получим 300 млн. лв., които изцяло ще бъдат инвестирани в линейки, оборудване, квалификация на кадрите и др. Това ще стане обаче от следващата година в период до 2020 г..
------
У нас има над 100 частни болници, като 30% от тях са многопрофилни и разполагат със спешни звена. Останалите са предимно клиники по очни заболявания и пластична хирургия.
"Приветстваме идеята за равнопоставеност между частните и държавните лечебни заведения, но се надяваме да има такава и при финансирането на тази дейност от НЗОК", коментира председателят на Националното сдружение на частните болници у нас д-р Явор Дренски. Той уточни, че много често частните клиники приемат върнати от държавните болници тежкоболни пациенти, а едва от тази година получават финансиране за интензивно лечение. „Ролята на частните болници до този момент не бе подобаващо оценена, затова ние се радваме, че държавата вече ни припознава като партньор", допълни д-р Дренски.




 

Няма коментари:

Публикуване на коментар