Translate

вторник, 4 юни 2013 г.

Пушенето в заведенията да се разреши, но само в обособени места, подобни на "аквариумите" по летищата



За това настояват от туристическия бранш, за да се помогне на бизнеса, но без това да е за сметка на здравето на хората, обясни председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин. Според него вместо забрани е по-добре да има стимули за заведенията, които продължат да спазват абсолютната забрана от рода на данъчни облекчения примерно.
„Не искаме да заобикаляме правилата, а да спазваме тези, валидни в ЕС. Обществото трябва да бъде освободено от дима, но чрез моркова, а не чрез тоягата. Защо например не се приемат правила непушачите в офиса да имат право на по-дълъг отпуск или да бъдат назначавани с предимство на работа”, попита Рагин.
Румен Драганов, експерт в туризма, заяви, че законът не бива да се отменя, а в рамките на
нормативния акт да се потърсят варианти за "аквариумите", каквито има в големите заведения, които обособиха подобни зони за пушачите. Те освен всички останали предимства са и повод за социални контакти.
„Както голфът е спорт, чиято основна цел са разговорите с кръг от хора, така и клубът на пушачите носи подобни предимства”, обясни той и подчерта, че също застава зад тезата, че финансовите стимули са по-важни за бизнеса от отмяна на забраната.
Според него обаче най-пострадали от ограниченията са малките заведения в провинцията, които искат да спазват закона. За тях могат да бъдат предвидени данъчни облекчения, а общините да им предоставят безплатно, без начисляване на тротоарно право, места за обособените за пушене зони. Собствениците на такива заведения са се принудили и да освободят част от персонала си заради спад на оборотите. Те могат да се подпомогнат и като тези хора се върнат на работа, но вместо от ресторантьорите взимат една, две или три заплати за труда си от фонда за безработни, предложи Драганов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар