Translate

сряда, 5 юни 2013 г.

Българска Асоциация на Търговците на Едро с Лекарства домакинства 54-та Годишна среща на GIRP




Българска Асоциация на Търговците на Едро с Лекарства (БАТЕЛ) съвместно с GIRP (Европейската Асоциация на търговците на едро с лекарства), по време на провеждащата се Годишна среща на членовете на GIRP, посветена на „Достъпът до лекарствата посредством
значими решения в здравеопазването“, представиха най-последните данни относно методите, с които Европейското здравеопазване може да се поддържа „във форма“, докато е на доста строга финансова диета.
Представители на Мениджмънта на двете Асоциации – БАТЕЛ и GIRP презентираха ключови данни относно сумите за лекарства, с които членовете на двете асоциации авансово финансират Европейската здравна система и подпомагат нейното съществуване и развитие. Това произтича от факта, че фармацевтичните дистрибутори закупуват, съхраняват и доставят лекарства и медицински продукти, които те предварително заплащат. По този начин дистрибуторите авансово вече са заплатили за стоката си, и то далеч преди тя да им е изплатена обратно от клиентите – аптеки.
Между времето от закупуването на покупките от производителите до момента на продажбата и заплащането на лекарствата от аптеките, всеки един от фармацевтичните дистрибутори носи сериозни финансови рискове.
Като се вземе предвид факта, че в Европа около 85% от всички лекарства, приемани от пациентите се доставят от фармацевтичните дистрибутори в аптеките, сумата на авансовото финансиране на сектора е огромна. Това води до понасяне на критични авансово финансиращи функции към фармацевтичните производители от една страна и към аптеките от друга.
Г-н Рене Йени – президент на Европейската Асоциация на Търговците на Едро с Лекарства каза: „Според изследване, проведено от Института за Изследване на Фармаикономиката, провело се на териториите на 6-те най големи Европейски страни: Франция, Германия, Италия, Холандия, Испания и Великобритания е установено, че фармацевтичните дистрибутори през 2010 г. са финансирали в аванс здравните системи на изброените страни с близо 10,2 милиарда Евро за период от 41 дни. През 2012 г. цифрите нарастват до 10,5 милиарда Евро за период от 44 дни, респективно цифрите са нараснали с 300 милиона Евро и за срок увеличен с 3 дни, 2 години по-късно.“
Моника Дерекю – Поа, Изпълнителен директор на GIRP заключи, че: „Истинският принос на фармацевтичните дистрибутори е силно подценен от взимащите решения относно бюджетите в здравеопазването в Европа и България. Националните здравни каси са изправени пред непреодолими предизвикателства да създадат стабилни системи на здравеопазване за своите граждани като същевременно е необходимо да отделят значителни суми от бюджетите си. Затова един от най-простите методи да се намалят разходите е именно чрез намалението в цените и маржа на дистрибуторите. Разбира се, и този метод има своя лимит. Текущият марж на печалба при повечето фармацевтични производители в повечето случаи е под 1% и продължава да пада. Това показва, че е налице реална опасност дистрибуционната верига да излезе извън естествената си точка на пречупване. Затова БАТЕЛ и GIRP призоваваме всички партньори на дистрибуторските вериги да осъзнаят важната префинансираща функция на търговците на едро с лекарства, за да може лекарствата да достигнат до правилния пациент, в точния момент и на точното място.“

Димитър Димитров, Председател на УС на БАЕЛ сподели, че: „Годишните срещи на GIRP се посещават от много висши политици и високопоставени представители на индустрията. Всяка години се събират над 200 висши мениджъри от всички членове, нашите партньори по веригата на разпространение и правителствени институции, за да споделяме опит в постигането на общата цел - Европейските пациенти да получават лекарства по един безопасен и непрекъснат начин, когато и където се нуждаят от тях. През последните години GIRP имаха удоволствието да приветстват голям брой високопоставени говорители, включително и най-висшите правителствени служители и индустриални лидери.“

-----
Българска Асоциация на Търговците на Едро с Лекарства е представителна браншова организация на търговците на едро с лекарства в България, която работи активно за по-справедливо и прозрачно предоставяне на услуги във фармацевтичния сектор в България, с цел повишаване на стандартите на отговорното опазване на здравето на хората.
В ролята си на проводник на Европейските стандарти и практики у нас, БАТЕЛ е член на Европейската организация на търговците на едро с лекарства (GIRP), която е координираща организация на търговците на едро с лекарства в Европа. Нейните членове осигуряват пълен и равноправен достъп до лекарства на всички европейски граждани като част от изпълнението на техните функции по предоставяне на обществени услуги. GIRP представлява национални сдружения от над 750 фармацевтични широкоспектърни компании за търговия на едро, обслужващи 31 Европейски държави, включително големите Паневропейски фармацевтични компании за търговия на едро като директни членове. В борда на GIRP са мултинационални компании, като Celesio, PHOENIX,COFARES, Mediq, Alliance Healthcare, SECOF и United Drug.



Няма коментари:

Публикуване на коментар