Translate

петък, 18 май 2018 г.

Ученици изнесоха урок на министъра на образованието в Габрово


Министърът на образованието Красимир Вълчев бе специален гост на 45-годишнината от създаването на единствения в страната Национален музей на образованието.
"Искам да поздравя всички, които дават своя труд, енергия и професионализъм, за да се гордеем днес с музея, който имаме. Вашите ежедневни усилия дават възможност на много хора да се докоснат до историята на образователното дело в България", каза министърът пред гостите на музея.
Официалните гости, сред които народните представители Николай Сираков, Кристина Сидорова, зам.-правосъдният министър Николай Проданов, областният управител Невена Петкова, председателят на ОбС-Габрово Лена Георгиева, кметът на Община Габрово Таня Христова и други присъстваха на открит урок на тема "Европейският опит и Българското възраждане".
Десетокласници от Националната Априловска гимназия и техните преподаватели Пенка Петрова и Силвия Стоянова показаха възможностите за използване на културните ценности в учебната програма по История и цивилизации.
Министърът на образованието поздрави учениците, учителите и музейните специалисти като подчерта важността на НМО като образователна среда.
Гости на събитието бяха и част от изследователския екип Руните говорят - Мила Салахи и Патриция Кирилова, които му подариха книгата “Заветът”, с преводи от древните ни Руни.
Празничната програма в Деня на отворените врати съвпада с международния ден на музеите и е кулминация на целогодишните събития, които се осъществяват под патронажа на Министерството на образованието и науката. Това съобщи директорът на музея Мая Карагьозова.
Директорът на музея Мая Карагьозова награди учениците и връчи сертификати на учителите от името на център "Музейно училище" - партньорска инициатива на НМО и Регионално управление на образованието - Габрово.
Инициативите в Деня на отворените врати носят логото на Европейската година на културното наследство, която акцентира върху значението на неговото съхранение за поколенията. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар