Translate

четвъртък, 17 май 2018 г.

Детско биенале – Габрово, 2018

Вяра Пенчева-8 г

На 19 май - денят на Габровския карнавал, в 10 часа, в Музея на хумора и сатирата се открива Биеналето на хумористично–сатиричната детска рисунка, което тази година е посветено на света на карнавала и карнавалите по света. В конкурса, организиран от Музея на хумора и сатирата в Габрово, участваха произведения, изпълнени в разнообразни традиционни и съвременни медии и техники.
Проявата се провежда под патронажа на Н.Пр. г-н Франсоа Бонтан, посланик на Кралство Белгия в България и с подкрепата на г-н Вили ван Импе, Почетен консул на Република България във Фландрия, Белгия. Това е осмото издание на конкурса за детска рисунка, който традиционна се организира съвместно с белгийските партньори на музея.
В него имаха право на участие деца и младежи от област Габрово в две категории – индивидуално (в 3 възрастови групи – до 8, 12 и 18 годишна възраст) и екипно. Всеки от участниците имаше възможността да изпрати по една творба и в двете категории.
Карнавалната тематика винаги е била много интригуваща за младите хора, особено за живеещите в Габрово и околните населени места. Участниците в този конкурс прекрасно пресъздадоха атмосферата и пъстротата на „петото годишно време“.
На 20 април журито разгледа представените 336 детски творби, от тях: 130 индивидуални участници до 8 години, 122 индивидуални участници до 12 години, 54 индивидуални участници до 18 години и 30 екипни участия .
Като взе под внимание следните критерии: познания и разбиране на темата; находчивост и въображение; умение за работа с избраните художествени материали и изразни средства, журито определи за участие в 303 творби.
Наградените ще бъдат обявени по време на церемонията на 19 май . Всеки участник ще получи свидетелство за участие, а най-добрите художници – предметни награди и специални дипломи.
В изложбата ще бъдат представени и 34 творби на ученици от 3 училища за хора със специални образователни потребности от побратимения на Габрово белгийски град Аалст.
Изложбата продължава от 20 май до 20 юли.

Няма коментари:

Публикуване на коментар