Translate

събота, 23 май 2020 г.

Удължаването на срока на валидност на протоколите за скъпоструващо лечение на хронично болните


От Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/, информират, във връзка със запитвания от страна на здравноосигурени граждани за режима на издаване на протоколи за лекарствени продукти за домашно лечение, напълно или частично заплатени:
-Съгласно § 21 от преходните и заключителни разпоредби /ПЗР/ на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г., и за преодоляване на последиците, срокът на валидност на протоколите за скъпоструващо лечение на хронично болни пациенти, който е изтекъл по време на извънредното положение, се удължава служебно от Националната здравноосигурителна каса за времето на извънредното положение и два месеца след неговата отмяна при условия и по ред, определени от НЗОК.
-Съгласно горецитираната разпоредба служебно се удължава срокът на валидност на протоколите /по образец „Протокол за предписване на лекарствени продукти, заплащани от НЗОК/РЗОК“/, изтичащи по време на извънредното положение, т.е. от 13.03.2020 вкл. до 13.05.2020г. вкл. Валидността на тези протоколи е удължена служебно за времето на извънредното положение и 2 месеца след неговата отмяна, т.е удължаването е до 13.07.2020 г.
-В случай че срокът на валидност на даден протокол е изтекъл на/след 14.05.2020 г., същият не се удължава служебно. В този случай, с пълното съдействие на договорните партньори на НЗОК, здравноосигуреното лице следва да подготви документация по издаване на нов протокол за продължаване на терапията (в т.ч. клинична оценка, лабораторни и инструментални изследвания). В тези случаи се издава нов протокол по общия ред, предвиден в Националния рамков договор за медицинските дейности /НРД за МД/ за 2020-2022 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар