Translate

събота, 23 май 2020 г.

Д-р Ана Пейкова, клиника Дерма ЕЛИТ: С повишено внимание към инвазивните процедури. Коронавирусът не е проучен до край!


-С какви процедури да съживим кожата на лицето си след дългата карантина покрай коронавируса?
-Грижата за кожата на лицето е част от вниманието към общото здраве. Основните фактори, които влияят върху качеството й са изолацията, свободните радикали, които се образуват в следствие на стреса, липсата на свеж въздух и слънце, изсушаването й от парно и климатици. От това кожата става извънредно чувствителна и реагира много агресивно и активно на алергени, на лекарства, на слънчеви лъчи. След като дълго не сме се излагали на слънце, опасността от получаването на пигментни петна е по-голяма.
Хроничните кожни заболявания като атопичен дерматит, различни видове алергии, псориазис има опасност да се задълбочат след пандемията.
Затова освен грижите, които се полагат за лицето и кожата на тялото е добре да се обърне внимание на слънцезащитата и на хидратацията.
Грижата за лицето трябва да е на второ място след грижата за здравето. Не е добра идея веднага след отпадане на извънредното положение да се впуснем в процедури. Има терапии, които са безвредни и крият по-малко опасност от заразяване. Т.е. трябва да са неинвазивни. Към тях спада лазерната епилация, която е напълно безопасна, разбира се, с лични предпазни средства.
За целулита, натрупан през времето на карантината е добре да се комбинират процедури са стопяване на мазнините с LPG терапии за дрениране и отводняване.
-А за лицето?
-Най-подходяща е хидратацията, която може да бъде двуетапна.. Първият е чисто козметично овлажняване с терапии. Вторият – мезотерапиите. Макар, че те нарушават целостта на кожата се правят с много фини игли и местата на убожданията бързо заздравяват.
-По време на пандемията появяват ли се специфични кожни проблеми?
-Да, това са алергиите в следствие на дезинфектанти. Обострят се, както контактните екземи по ръцете, така и контактните дерматити в областта на лицето. Наистина контактният дерматит първо се появява при мястото на допир, но организмът се алергизира по кръвен път и кожните прояви могат да се окажат по лицето в областта около очите или върху други части на тялото. Моят съвет е да не се самолекувате с наличните у дома дерматологични средства, защото много често след прилагането им клиничната картина така се замазва, че е трудно да се постави точната диагноза.
Контактен дерматит може да се появи и в следствие на маските, които носим, защото някои пациенти развиват алергия спрямо материалите, от които те са изработени. При медици и хора, на които им се налага по-дълго да носят маските, могат да се появят рани от триенето, които изискват своевременна намеса. Основното е да се пипа по-малко лицето. Има хора, които си гризат ноктите, докосват бузите си, чоплят си пъпките…По време на пандемията наблюдавам обостряне на акнетата при тийнейджъри. В клиника Дерма ЕЛИТ имаме промоция. При всеки преглед ще подаряваме комплект против акнетична и мазна кожа. Трябва много да се внимава и при почистване на лицата. Особено при козметички без особена квалификация. Те имат навика да бодат с игли.  Това е опасно. Вирусът COVID-19 все още не е проучен докрай. За него не се знае какви странични ефекти дава, доколко дълбоко навлиза в организма.
За да предотвратим появата на контактните екземи по ръцете, вследствие на честа употреба дезинфектанти, трябва да се прилагат кремове, които възстановяват водно-липидния слой. Препоръчва се носенето на ръкавици без талк. Другите ръкавици пък запарват и при предразположени пациенти могат да се появят гъбични инфекции.
-А зажаднелите за ботокс и за филъри, веднага ли могат да си ги направят?
-Специално за ботокса рисковете са много по-малки. Ботулинов токсин спокойно може да се поставя след карантината. Относно хиалуроновите филъри има данни, че ако пациентът е с положителен резултат за коронавирус, той може да направи късни странични реакции – биофилм, възпаления, отоци. Под „късни“ имам предвид няколко месеца след поставянето на филърите. Затова е необходимо да се направи един PCR или бърз тест, за да може да се докаже преминала коронавирусна инфекция. Така пациентът ще бъде спокоен. Но той трябва да бъде и информиран, че късни реакции могат да настъпят. 
Защото ботулиновият токсин остава на мястото на инжектирането, докато хиалуронова киселина се разпределя между клетките и в междуклетъчното пространство. И ако там попадне вирусът, това може да доведе до различни късни реакции.
Има един продукт „Профайло“ с омрежена и неомрежена хиалуронова киселина. Дава по-добро разпределение в тъканите. Много е подходящ за хидратация и биоревитализация в комплект с продукт за домашна употреба. Убожданията са много малко, в определени точки и има по-дълготрайно овлажняване на кожата.
-Наистина ли коронавирусът може да даде ефект върху кожата?
-Да. Вече има научни публикации, които го твърдят. Най-често те са по кожата на крайниците. Така че при пациенти с червен вятър или контактни екземи трябва да се мисли и в посока
COVID-19.
-Препоръките ви за избор на терапевт, който да помогне на кожата да се справи с последиците от карантината?
-За процедурите да се подбере проверена клиника, където има възможност за дезинфекция, бързи мерки при настъпване на нежелана реакция и отговорност. Самите пациенти също трябва да са отговорни към себе си и околните. Когато имат неразположение, кашлица и температура трябва да отложат терапиите, докато оздравеят.

Няма коментари:

Публикуване на коментар