Националната бирена академия на Съюза на пивоварите
продължава онлайн
Актуалните данни
показват, че заради пандемията на COVID-19, процентът на промяна в ежедневието
на хората в световен мащаб е близо 50%. Тази тенденция преобръща редица
установени навици и води до нови начини за комуникация и споделяне между
хората. Ето защо информираността, приятните емоции, слушането на музика или
активното участие в живота на семейството, са част от адаптацията и начин за
справяне с промяната.
В
подкрепа на това, интересно звучи изследването на група учени от Оксфордския
университет, според което музиката може да повлияе върху начина, по който
усещаме...вкуса на бирата. Ръководител
на проучването е професорът по експериментална психология Чарлз Спенсър, който
повече от десетилетие изучава начините, по които сетивата променят емоциите и
изживяването, включително при консумацията на пиво.
Резултатите от неговите
изследвания са категорчни, че възприятието за вкуса на бирата се повлиява
чувствително от това, което консуматорът чува. В проучването на проф. Спенсър
са участвали 3000 респондента, разделени на няколко групи спрямо комбинациите
от двата главни фактора – бира и музика. Всички те са слушали внимателно
мелодии с еднаква сила на звука - близо 35% от използваната аудио система. След
това са отговорили на 3 въпроса, свързани с това дали песента или
произведението им е познато, дали им допада и дали смятат, че подхожда на пивото,
което консумират. След задълбочен анализ на данните изследователският екип
установява, че влиянието на музиката върху цялостната преценка за вкуса на
бирата е приблизително 25%.
Подобни са резултатите и
от проучване и на белгийски учени, които установяват, че музикалният фон
може да промени дори възприятието за алкохолното съдържание на пивото. На
участниците в това изследване била дадена една и съща марка бира без те да
знаят това. Докато слушали песни от различни жанрове, нейният вкус се сторил
различен на хората, като варирал според музикалните стилове. При по-висок звук,
вниманието било привлечено от сладките нотки във вкуса на пивото, а при
по-нисък – се усещат в по-голяма степен горчивите нюанси.
Изводът от експеримента
е, че в зависимост от вида музика, се променя и начинът, по който усещаме
бирата. Плодовите или тези със сладникав вкус бири си отиват най-вече с песни,
които се характеризират с чистота на
звука. Музиката, включваща пиано и флейта, е най-добрият избор за този вид
пиво, защото тези инструменти придават лекота на звученето. От друга страна,
бирите с кисела нотка, които са характерни за белгийските стилове пиво, си
подхождат с бързите ритми в музиката, в които се среща и дисонанс /дисхармония
на тоновете/.
Не само видовете мелодии
оказват обаче влияние върху вкуса на пивото. Стилът на харесваната музика също има
отношение и към предпочитаната бира. Силното пиво с високо съдържание на
алкохол е в отлична хармония с дарк музиката, а горчивото – с тропическите
мелодии и ритми, в които виртуозно се изявяват тромбони и тромпети. Поп
и рок феновете обикновено си поръчват пилзнер и други по-светли бири, докато
почитателите на хеви метъл харесват повече тъмни.
Този различен поглед към
света на пивото по нов начин доказва, че между бирата и музиката има много
по-голяма връзка, отколкото сме си мислили досега. Още повече, че и музиката, и
бирата стимулират произвеждането на ендорфини, които са хормоните на радостта –
факт, който също е потвърден от редица научни проучвания в световен мащаб.
С представянето на тези и
още много други интересни изследвания и полезни данни за пивото Съюзът на
пивоварите продължава тазгодишната Националната бирена академия. В отговор на
предизвикателствата на времето през 2020 г. тя ще е най-вече в онлайн вариант.
„За нас новото онлайн издание на Бирената академия е креативна възможност да
създаваме положителни емоции и поводи за усмивки, особено в настоящото
положение. Повече от всякога стремежът ни е да поднесем на почитателите на
бирата свежи и интересни изживявания, за да почувстваме позабравената приятна
страна на живота.“, сподели Ивана Радомирова, изпълнителен директор на Съюза на
пивоварите в България.
Така почитателите на
кехлибарената напитка ще имат възможност не само да подобряват бирените си
познания, но и да повдигнат настроението си с тематичните видеа от експерти и
известни личности, любители на бирата като журналистът и актьор Павел
Владимиров, музикантът и композитор Михаил Йосифов, диетолологът и ендокринолог
д-р Райна Стоянова и други. Вижте видеоматериалите с тях тук.
Няма коментари:
Публикуване на коментар