Translate

понеделник, 18 май 2020 г.

Габровци превзеха интернет с хумор и дисциплина


Белгийци записаха песен на български език специално за карнавала. Първият онлайн карнавал в света събра над 90 000 зрители само за няколко часа и направи рекорд за най-дълго карнавално трасе

Уникален карнавал създаде столицата на хумора Габрово и превърна вируса Covid-19 от пречка във възможност. Над 90 000 души бяха пред екраните на компютри, таблети и смартфони, за да наблюдават стрийминг програмата на събитието. Освен това първият карнавал по време на изолация се излъчваше и по местното радио.
Габровци показаха хумор и дисциплина като останаха по домовете си, маскираха се и не позволиха на вируса да провали най-голямото събитие в града им. Вместо традиционното шествие от близо сто карнавални картини с над 2500 маскирани участници тази година по габровските улици минаха само три карнавални платформи. Те имаха три отделни маршрута, които обаче заедно поставиха и рекорд за най-дълго трасе на карнавал в България – 33 километра.
Габровци и приятели от цял свят имаха възможност да наблюдават движението на платформите и да се включат с поздрави, снимки и видеа на хаштаг #Габрово2020 и #Gabrovo2020, като изпратят карнавалната си тераса, маскираното си семейство или домашен любимец. Поздрави дойдоха от десетки български градове, а също и от Белгия, Норвегия, Австрия, Гърция, Ирландия, Германия, Полша, Англия, Франция, Мексико, САЩ.
Карнавалните макети, запазената марка на Габрово, бяха предвождани от най-популярния мъж в България в момента – шефа на Националния оперативен щаб за борба с Covid-19 ген. Мутафчийски. Няколкометровият генерал се разходи из габровските улици, за да се увери лично, че противоепидемичните мерки се спазват. Той беше в компанията на Бойко Борисов и Томислав Дончев, а също така и на илюзиониста Йордан Белев. Габровската котка, която тази година остана с опашка заради отмяната на планови операции, беше в компанията на актьора Светослав Славчев, който влезе в ролята на доктор Слабчев. Вместо с дезинфектант той пръскаше минувачи и коли със специално лекарство – АнтиХЕЙТин. На третата платформа - Земното кълбо с маска на лицето, беше пуснало тъжна сълза, а живата габровска котка се опитваше да го разведри. На трите платформи бяха още стендъп комедиантът Калин Кирилов и илюзионистът Венсан Петров, които влязоха в ролята на „подвижни водещи“. В живото предаване с поздрави се включиха Дует EXPOSE, рапърът Играта, шоуменът Боби Ваклинов, музикантите от Солбемол, Наско от БГ Радио, Весела Морова, Теди Кацарова, оперната прима Гергана Николаева и други. Неповторимо беше участието и на карнавалистите от побратимения на Габрово белгийски град Аалст, които всеки път идват за шествието. Тази година те бяха записали специална песен за карнавала, и то на  български език.
Габровци направиха „платен конкурс“ за карнавално настроение. Гласуването в конкурса за карнавално украсена тераса, за най-карнавално семейство и домашен любимец с карнавален дух приключва на 25 май в официалната фейсбук страница на карнавала. https://www.facebook.com/Carnival.Gabrovo/
Можете да гледате и да изтеглите стрийма на карнавала от линка:  https://www.youtube.com/watch?v=HthTGa2vbwQ

Няма коментари:

Публикуване на коментар