Translate

понеделник, 21 октомври 2013 г.

Потребителската такса за посещение при личен лекар за пенсионери ще бъде намалена от 2,90 лв. на 1 лв



Това посочи здравният министър д-р Таня Андреева като една от стъпките, които МЗ предстои да предприеме от следващата година. Тя припомни, че тази стъпка е била залегнала още като предизборно обещание и реализирането й не е нещо учудващо.
Уточни, че разликата, която ще се получи в резултат на намаляването на таксата, ще бъде покрита от здравното министерство, което ще превежда парите в пълен размер на НЗОК и увери, че в бюджета на министерството за следващата година са предвидени средства за тези плащания.
Здравният министър допълни, че сред начините, по които ще се правят икономии в бюджета за здраве, със сигурност не се предвижда съкращаване на медицински специалисти.
„Вероятно ще има свиване в издръжката на МЗ и при част от издръжката на второстепенните разпоредители, които не осъществяват медицинска дейност”, уточни д-р Андреева. Тя заяви, че правителството още преди е обявило, че ще има съкращения в администрацията, защото тя е доста раздута.
 „Истината е, че тя работи мудно. В момента обаче ние само анализираме дали и в кои второстепенни разпоредители ще има съкращения”, каза д-р Андреева допълни, че ще бъде безкомпромисна по отношение на това в болниците да няма доплащане за дейности, които Здравната каса покрива. Тя уточни, че в някои болници вече има наложени сериозни санкции за такива доплащания, но отказа да съобщи кои и колко на брой са тези лечебни заведения.
Запитана какви стъпки ще предприеме, за да спаси болниците у нас, д-р Андреева посочи, че повереното й ведомство няма начин, по който да заплаща дълговете на лечебните заведения. Единственият начин да се помогне на болниците е чрез актуализация на бюджета

Няма коментари:

Публикуване на коментар