Translate

понеделник, 21 октомври 2013 г.

В България едва 4% от жените с остеопороза се лекуват



Остеопорозата е най-честото костно заболяване. Ако преди десетилетие остеопорозата се е нареждала на трето място след сърдечно-съдовите и онкологичните заболявания, до 2020-а година се очаква тя да стане втората социално-значима болест в света.
У нас почти половин милион са жените с остеопороза, но само 4% от тях се лекуват т.е. под 17 000. Същевременно на всеки 3 секунди се случва по една остеопорозна фрактура
в света, а 20% от пациентите със счупвания на бедрената шийка умират до шестия месец, поради обездвижване, съобщиха специалисти във връзка със Световния ден за борба с остеопорозата – 20 Октомври.
Наследствена обремененост (при наличие на счупвания при майката след 40 г.) - 20,6%, фрактури(общо 23,3%), тютюнопушене-11,9%, липсата на физическа активност (76,3%), смаляване на ръст с повече от 3 cм спрямо младостта (33,1%) са по-главните рискови фактори за възникване на костното заболяване от което макар и по-рядко се засяга и мъжкия пол.
България е на последно място, сред страните от Централна и Източна Европа, по отношение на средствата за лекарства за остеопороза, които държавата заплаща. От НЗОК се покрива едва 25% от стойността на медикаментите за това заболяване, а в европейските страни този процент е най-малко 50%. Данните сочат, че 55% от хората над 50 г. са изложени на повишен риск от фрактура поради намалена костна маса.Остеопорозата засяга една от всеки три жени и един на петима мъже над 50 год. възраст. Голяма част от пациентите (най-вече жени) остават трайни инвалиди с необходимост от чужда помощ и грижи, подчерта  проф. д-р Златимир Коларов, председател на Българското медицинско дружество по остеопороза и остеоартроза.
Милиони са годишните разходи за лечение на усложненията от това заболяване.
По данни на НЗОК за 2008 г. са платени за лечение, в болничната помощ по клинични пътеки, на фрактури- 25 млн. лв., за изкуствени стави- 4,3 млн. лв. и  само 1,1 млн. лв. са били отделени за реимбурсация на лечението на заболяването.
 "Индиректните разходи -пропуснати ползи, социални помощи, инвалидност, осигуровки, възнаграждения по болест и т.н., са многократно по-големи. Влошеното качество на живот, мъките, болките и страданията са неоценими", коментира д-р Пламен Попиванов, секретар на Българското научно дружество по клинична дензитометрия.
"Трагично и драматично е положението с нашето здравеопазване. Трагичен е фактът, че 25% само се реимбурсират лекарствата за това заболяване. Преди 4-5 години викахме, крещяхме, какво ли не правехме пациентските организации, като се намали реимбурсацията от 50 на 25%. До ден-днешен резултат няма", коментира също така и д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация (НПО).
По думите му през следващите десетилетия в България ще има все повече жени над 60-годишна възраст: "Очаква се нашето население, както добре знаете, да застарява. Съветите и на Световната банка, и на европейските институции са държавите да направят всичко възможно да запазят здравето на тези хора, защото икономическият резерв от тук нататък, работната сила, ще разчита именно на тези хора, на хората над 60-годишна възраст. Е, питам аз -нашата държава какво прави по този въпрос?!", риторично попита той в заключение.
За намаляване на риска от остеопороза, се препоръчва между 30 и 40 минути физическа активност на ден, здравословна диета и отказване на вредни навици като тютюнопушене и употреба на алкохол.
------------

От началото на 2014 г. стартира факултет "Остеопороза" в рамките на програмата "Университет за пациенти" на НПО. Програмата предвижда провеждане на индивидуални обучителни беседи от 30 специалисти (ревматолози и ендокринолози) в доболничната помощ. Целта е да се разработи цялостна програма за обучение и помощ на пациентите с остеопороза.

Няма коментари:

Публикуване на коментар