Translate

вторник, 29 юни 2021 г.

Вълнуващи преживявания за лауреатите на Осмия литературен младежки конкурс на „Алеф”

 

 

За номинираните участници в конкурса  „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”
церемонията по награждаването бе вълнуващо преживяване, изпълнено с много емоции, нови познания и впечатления. Тридесет младежи от България, Израел, Полша, Словения и Германия, чиито разкази бяха отличени от журито, посетиха Бургас по покана на организаторите от Център „Алеф”. За тях церемонията по награждаването, придружена с множество съпътстващи събития,  продължи два дни.  

На 25 юни 2021г./ден след награждаването/, младежите посетиха паметната плоча, отбелязваща отпътуването на спасени от Холокоста български и румънски евреи към обетованата  земя. Заедно с посланика на Израел Н. Пр. Йорам Елрон те положиха цветя пред плочата и отдадоха почит на спасените и техните спасители. Паметта за доброто у хората, последвало страшните години на войната, и желанието то да се пренесе през поколенията е провокирало изграждането на тази плоча, отбеляза посланик Елрон.

Плочата се намира  на входа на Морска гара – Бургас, до единствената съхранена автентична сграда от изграждането на бургаското пристанище преди 120 години – кулата на фаропазача. Историята на нейното изграждане разказа на младежите Алберта Алкалай, председател на Център „Алеф”. Инициативата за поставянето й е на израелските граждани Зеавит Блуменфелд и д-р Натан Барух - наследници на румънски евреи. Техните предци са преминали през България и са били задържани в британските военни лагери в Кипър, където до 1949г. са пребивавали около 53 000 техни сънародници – нелегални емигранти от цяла Европа. От емоционалните разкази на родителите си знаят за малкия български пристанищен град и за сърдечните му жители, които са срещнали по дългия път към обетованата земя.

По-късно в същия ден младежите имаха истинско морско преживяване – посетиха единствения обитаем български черноморски остров –  Света Анастасия. Запознаха се с легендарна история на острова, посетиха манастирския комплекс и музея, радваха се на причудливите скали и лазурното море и като истински островитяни опитаха от вкусните морски деликатеси.

Следобедът бе посветен на нави познания. Бъдещите писатели посетиха Центъра за съвременно изкуство и библиотека, където бяха съсредоточени част от инициативите, съпътстващи пребиваването им в Бургас. Там е подредена изложбата „Израелски открития, променили света”. 51 пана запознават зрителите с  удивителните постижения на израелската наука и въздействието им върху човечеството, представят учените, които стоят зад тези иновации.

В библиотеката младежите се срещнаха и разговаряха и с писателя Георги Бърдаров, член на журито на конкурса. Той представи книгата си „Absolvo te”, в която се преплитат две истории, свързани с Холокоста и чиято основна тема е прошката. Писателят сподели своя вътрешен подтик да напише този роман и отговори на въпроси за начина, по която разказът в едно литературно произведение може да стане жив и плътен.

Темата за ужасите на войната и Холокоста бе продължена и в представянето на словашкия документален филм „Семейството на Ники” на режисьорите Матей Минач и Патрик Паш - впечатляващата и малко

позната история за британеца сър Николас Уинтън, който организира спасяването на 669 чешки и словашки деца непосредствено преди избухването на Втората световна война.

Изпълнени с много впечатления и вълнения, дните в Бургас ще оставят трайни спомени сред младите литературни дарования – участници в осмото издание на международния младежки конкурс на „Алеф”.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар