Translate

вторник, 2 юни 2015 г.

След 10 години у нас ще има жестока криза на работна ръка



Наскоро Световната банка публикува пореден анализ, според който България е с най-бързо топящо се население в работоспособна възраст. В следващите години все по-малко работещи
ще трябва да издържат все повече пенсионери.
Сега има дефицит на квалифицирани кадри в много икономически сектори, но до десет години е твърде вероятно да има изобщо недостиг на предлагания труд, съобщи Любомир Иванов от Института за икономически изследвания при БАН.
Данните на Националният статистически институт (НСИ) сочат, че до 2030 г. населението на възраст между 20 и 64 г. ще намалее до 3.77-3.78 млн. души. И ако заетостта се качи до 75%, а безработицата се смали на 5%, работещите българи ще са с около 440 хиляди по-малко, отколкото през 2008 г., сочи анализът на БАН.
Проучване на НСИ, проведено в края на м.т., показва, че над 13% от промишлените предприятия не могат да запълнят работните си места. В момента у нас се търсят минимум 10 хиляди ИТ специалисти. Недостиг има на инженери, шлосери и заварчици.
Дефицитът на кадри в туризма също е изключително остър - от готвачи, сервитьори, камериерки до спасители. В сектор здравеопазване отдавна е налице недостиг на лекари, медицински сестри и др. медицински персонал.
Не случайно работодателите напоследък засилват натиска за ускоряване на процедурата за издаване на работни разрешителни за чужденци.

Няма коментари:

Публикуване на коментар