Translate

сряда, 3 юни 2015 г.

Дете с рядка киста над пикочния мехур бе оперирано безкръвно от уролозите в Токуда Болница София




При уникална 3 в 1 операция на 4-годишното момче бе отстранена лапароскопски 2 см киста високостепенна фимоза (незъзможност за изтегляне на кожата на пениса).
на урахуса (остатъчен орган над пикочния мехур), като по време на същата операция детето беше оперирано от крипторхизъм (скрит /задържан тестис) и
Детето има допълнително и други вродени увреждания, включително детска церебрална парализа. 
Операцията бе извършена по изключително щадящ и ефективен
начин, с възможно най-малко последваща болка и почти никаква загуба на кръв. Това е много ценно, предвид състоянието на детето и предпазването му от допълнителен травматизъм.”, каза д-р Калоян Давидов, началник на урологично отделение в Токуда Болница София.
---
Урахусовата киста е образувание, подобно на бучка на мястото на фиброзните остатъци от урахуса – орган, който изпълнява функция на връзка на пикочния мехур с пъпната връв по време на вътреутробния живот. След раждането той претърпява обратно развитие и се превръща във фиброзна връв. При възпаление урахусовата киста може да доведе до болки в корема, кръв в урината, висока температура, течение от пъпа, разкъсване, перитонит. С времето тя може да се трансформира в злокачествено образувание.
 


Няма коментари:

Публикуване на коментар