Translate

четвъртък, 4 юни 2015 г.

МЗ слага акциз на вредните храни



Това предвижда законопроект на МЗ за данък "вредни храни", съгласно който ще бъдат облагани с около 10% всички храни и напитки, съдържащи сол, захар, трансмастни киселини,
които се получават от растителни масла, както и кофеинът. В проекта е залегнало тези продукти да бъдат маркирани по специфичен начин, който ясно да показва, че те са вредни, а целта е да бъде намалена общата употреба на нездравословни храни. Така например ако някои от съставките на даден продукт оказват негативно въздействие върху човешкото здраве, те ще бъдат обозначени със специален знак за вредност върху опаковките им.
По изчисления на финансови експерти, от допълнителния налог, се очаква ежегодно в хазната да влизат между 150 и 200 млн. лв.. Предвижда се тези пари да се влагат в профилактика, превенция и терапия на заболявания, причинени именно от вредните храни.
„Основната идея е надписите да служат на родителите, тъй като в общия случай много от тези храни, съдържащи вредните съставки, се консумират от деца и те, когато свикнат от малки да виждат, че това не е полезно и може да ги разболее, ще сформират от рано нагласата да не купуват това, което не е здравословно”, мотивира се здравният министър д-р Москов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар