Translate

четвъртък, 10 юни 2021 г.

Компаниите Boehringer Ingelheim и Zealand Pharma пристъпват към клинични изпитвания от фаза II при пациенти с неалкохолен стеатохепатит и затлъстяване

  • Инициирани нови две проучвания отчитат важен напредък на фармацевтичната компания Boehringer Ingelheim в областта на кардиометаболитните заболявания, свързани със затлъстяване и неалкохолен стеатохепатит;
  • Двойният GLP-1/глюкагон рецепторен агонист: BI 456906 е възможно да води до съществени ползи, както за овладяване на хроничните проблеми с теглото, така и за подобряване на състоянието при НАСХ;
  • Клиничните изпитвания от фаза II, на молекулата BI 456906 при пациенти със затлъстяване и НАСХ са част от дългосрочното сътрудничество между Boehringer Ingelheim и Zealand Pharma, във връзка с което през 2020 г. бе стартирано и клинично изпитване от фаза II със същата молекула, но при пациенти със захарен диабет тип 2 /ЗДТ2/.

 

 

Фармацевтичната компания Boehringer Ingelheim и биотехнологичната компания Zealand Pharma A/S  /“Zealand”/ /NASDAQ: ZEAL/ обявиха началото на две клинични изпитвания от фаза II, свързани с двойния GLP-1/глюкагон рецепторен агонист: BI 456906 при възрастни пациенти с наднормено тегло или затлъстяване*, и при възрастни пациенти с неалкохолен стеатохепатит /НАСХ/**. Изпитваната молекула е първоначално лицензирана от името на компанията Zealand през 2011 г. и до момента е била включена в текущи проучвания от фаза II сред пациенти със ЗДТ2. При пациенти с затлъстяване или НАСХ, прилагането веднъж седмично на двойния GLP-1/глюкагон рецепторен агонист е възможно да доведе до допълнителни ползи, както за овладяване на хроничните проблеми с теглото, така и за подобряване на състоянието при НАСХ, както и за предотвратяване на прогресирането до цироза в сравнение с наличните монотерапии с GLP-1 рецепторен агонисти. Молекулата BI 456906 е част от разрастващото се портфолио на компанията Boehringer Ingelheim в областта на затлъстяването и НАСХ.

По думите на проф. Арун Дж. Санял, доктор по медицина, преподавател по физиология и молекулярна патология във Факултета по медицина, Вирджински университет, гр. Ричмонд, щата Вирджиния, затлъстяването и НАСХ са области, в които медицинските нужди остават до голяма степен непокрити, поради ограничения брой одобрени терапии. Затлъстяването и НАСХ се свързват с недобро качество на живот и повишена смъртност. Той изрази надежда, че този подход ще доведе до нов вид лечение, което е така необходимо на здравните специалисти и пациентите със затлъстяване или НАСХ.

Компаниите Boehringer Ingelheim и Zealand имат дългогодишно ползотворно партньорство, обединяващо опита на Zealand в разработването на нови лекарствени продукти на базата на пептиди и опита на Boehringer Ingelheim в научно-изследователската дейност, свързана с нови терапевтични възможности в лечението на кардиометаболитни заболявания.

„Инициирането на клинични изпитвания от фаза II с молекулата BI 456906 при пациенти със затлъстяване и НАСХ е изключително вълнуващо за нас. С комбинирането на механизмите на действие на GLP-1 и глюкагон рецепторните агонисти, смятаме, че двойният ни рецепторен агонист има потенциала да доведе до по-голяма загуба на телесно тегло чрез подобряване на метаболизма на пациентите, както и да повлияе благоприятно състоянието при НАСХ, като намали прогресията на чернодробната стеатоза,” споделя Адам Стийнсбърг, изпълнителен заместник-директор и главен медицински директор на Zealand Pharma.

„Нашата научно-изследователска дейност в областта на кардиометаболитните заболявания е съсредоточена върху разработването на нови терапии за пациенти със затлъстяване и НАСХ в отговор на непокритите медицински нужди на пациентите от тези групи. Към този момент проучваме редица уникални подходи, които имат голям потенциал да бъдат в помощ на пациентите със затлъстяване или НАСХ. Смятаме, че двойните рецепторни агонисти могат да се превърнат в успешни терапии от ново поколение с потенциал за по-висока ефективност в отслабването и подобряване на състоянието при НАСХ или предотвратяване на цироза,” заяви д-р Уахид Джамал, Корпоративен вицепрезидент и ръководител на отдел „Кардиометаболитна медицина“ в Boehringer Ingelheim.

Съгласно условията на партньорския договор за двойния GLP-1/глюкагон рецепторен агонист, Boehringer Ingelheim финансира всички развойни, изследователски и търговски дейности. Компанията Zealand има право да получи до 345 милиона евро, които ще бъдат изплащани на траншове. Договорът предвижда и получаване на процент от глобалните продажби от страна на Zealand.  

Информация за проучванията

Рандомизираното двойно-сляпо, плацебо-контролирано дозоопределящо клинично изпитване от фаза II /NCT04667377/ ще изследва въздействието на приложението на BI 456906 при хора със затлъстяване или наднормено тегло (и индекс на телесна маса 27 кг/м2 или повече) без наличие на диабет. На участниците ще бъде поставяна подкожна инжекция с BI 456906 или плацебо веднъж в седмицата през целия период на клиничното изпитване. Първичната крайна цел на това проучване е отчитане на промяната спрямо изходното ниво в процентово съотношение на телесното тегло, на 46-ата седмица след началото на интервенцията в сравнение с плацебо.

Второто рандомизирано двойно-сляпо, плацебо-контролирано дозоопределящо клинично изпитване от фаза II /(NCT04771273/ ще изследва въздействието на приложението на BI 456906 при пациенти с НАСХ и чернодробна фиброза /стадий F2/F3/ с или без диабет. Първичната крайна цел на това проучване е хистологичното подобряване на неалкохолния стеатохепатит без влошаване на фиброзата след приложената интервенция за срок от 48 седмици. Всяка седмица, еднократно, през целия период на клиничното изпитване, на участниците ще бъде поставяна подкожна инжекция с различни дози от BI 456906 или плацебо.

*Затлъстяването е хронично заболяване, за което е необходимо дългосрочно лечение. То е сред водещите фактори за развитие на няколко кардиометаболитни заболявания, като сърдечни заболявания, исхемичен инсулт, чернодробни заболявания, вкл. НАСХ и захарен диабет тип 2, както и за редица ракови заболявания. От 1975 г. насам броят на хората със затлъстяване в целия свят се е увеличил почти тройно, като през 2016 г. почти 2 милиарда възрастни имат наднормено тегло /Индекс на телесната маса ≥ 25 кг/м2 /, от които 650 милиона са категоризирани със затлъстяване /Индекс на телесната маса ≥ 30 кг/м2 /.

**Неалкохолният стеатохепатит /НАСХ/ се причинява от натрупване на мазнини в черния дроб и представлява една от основните причини за чернодробна фиброза и цироза. Това е област с непосрещнати медицински потребности, тъй като към момента в нея липсват одобрени терапии. НАСХ е най-сериозната форма на неалкохолните мастни заболявания на черния дроб /НАМЗЧД/, които са най-честите заболявания на черния дроб в западните индустриализирани общества. НАСХ и НАМЗЧД се срещат предимно /но не само/ при пациенти с метаболитни заболявания, като захарен диабет тип 2 и затлъстяване. Днес един на всеки четирима възрастни се предполага, че страда от неалкохолно мастно заболяване на черния дроб. Честотата на заболеваемост от НАСХ се оценява в диапазона от 6,67% в Азия и 29,85% в Северна Америка при хора с лека форма на НАМЗЧД, до пиковата честота от 63% сред пациентите с НАМЗЧД, показани за чернодробна биопсия, т.е. брой пациенти, двойно по-висок в сравнение с този преди 20 години /https://aasldpubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1002/hep.28431/.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар