Translate

събота, 16 май 2020 г.

Хитовата поредица „Философия за всеки” навърши 18!


Осемнайсетото издание от серията полезни и интригуващи томчета /автор - София Петрова на издателство „Милениум”/ е посветено на „Камю и екзистенциализмът”, в което авторката представя 44 истории за модерният философ и писател Албер Камю, както и избрани цитати от произведенията му.
Албер Камю е роден на 7 ноември 1913 г. в Алжир, в семейството на френски заселници. Израства без баща и нелекият му житейски път сериозно повлиява формирането на философските му възгледи, които гравитират около темите за страданието, абсурда, свободата и морала.
Централно място в творчеството му заема и активното отношение към политическите процеси и в съвремието му. Самият той участва във френската съпротива по време на Втората световна война, но верен на своя хуманизъм и чувство за справедливост, се отдръпва и се обявява против насилието и репресиите в освободена Франция.
Бунтар и „чужденец” по душа, Камю се превръща в говорител на своето поколение и наставник на следващото не само във Франция, но и в цяла Европа. През 1957 г. е удостоен с Нобелова награда за литература. Умира три години по-късно, на 4 януари 1960 г.
Поредицата „Философия за всеки” има амбицията да доближи смятаната за сложна и дори непонятна наука до широката читателска публика, за покаже големите мислители на човечеството като хора от плът и кръв и да „разгадае” техните идеи, представяйки ги на прост и ясен език, така че да бъдат атрактивни и полезни за читателите от всички възрасти. Търсете най-новата книга от серията - „Камю и екзистенциализмът”, от следващата седмица на цена само 8 лв. А ето и някои избрани цитати от Албер Камю, които ще откриете между страниците на изданието:
-Ако има нещо непоносимо и срамно, то е празнословието;
-Бедата на нашия век: ако доскоро от оправдание се нуждаеха лошите постъпки, сега от него се нуждаят добрите;
-Без отчаяние в живота няма и любов в живота;
-Великият въпрос на живота – как да живееш сред хора и др.

Няма коментари:

Публикуване на коментар