Translate

четвъртък, 14 май 2020 г.

Сигурни изпити онлайн - мисията възможна!


Експертен екип от сертифицирани преподаватели разработи детайлна процедура за провеждане на индивидуално или групово изпитване от разстояние.
Училищата-дигитални лидери в страната се обединиха, за да създадат насоки за провеждане на сигурно изпитване в онлайн среда. Мениджъри и учители от 119 СУ, 51 СУ и ЕГ “Иван Вазов” заедно създадоха насоките. Използват се само безплатни и разпознати от МОН платформи и приложения. В настоящите специфични условията на обучение, G Suite за образованието отговаря на един от най-често задаваните от учителите въпроси - как да проверят знанията на своите ученици.
Инструментите на Google, в комбинация с различни добавки и приложения, дават възможност за провеждане на различни изпити и осигуряват сигурност на преподавателите, че разстоянието между тях и изпитваните няма да създаде предпоставка за некоректно поведение от страна на учениците.
Този подход вече е приложен на практика в столичното 51 СУ “Елисавета Багряна”, където учители провеждат изпити с ученичка в Англия безпроблемно. Преподавателите от училището, съвместно с Център за творческо обучение, изготвиха 13 изпита, използвайки безплатни и общодостъпни електронни инструменти, разпознати от Министерството на образованието и науката:
  1. Google формуляри за затворен тест, с точкуване; 
  2. Предварително задаване на всички материали и тестове, чрез Google класната стая, създадена специално за изпитната сесия;
  3. Запис на срещата и съхраняване на записа в “облака” на училището, чрез наскоро обявената интеграция на Meet и “класна стая”;
  4. Създаване на уникална изпитна бланка, чрез добавката Form Publisher, която генерира PDF файл, с входящ /пореден/ номер, защитен от редакции и промени, подходящ за последващи проверки от страна на изпитната комисия или други организации и заинтересовани лица.
Без повече copy/paste!
За безпроблемното провеждане на онлайн изпити могат да бъдат използвани още безплатната добавка за Google документи Draftback, която проследява всички действия по създаването на текстов документ, както и FormLimiter, даваща възможност за настройка на дата и час, до които Google формулярът да е активен. Чрез Draftback учителите могат да засичат дали учениците са използвали готови текстове, т.нар. copy/paste за попълване на своите текстови работи. 
Видео по темата Google G Suite и пректа 1:1 може да видите тук, както и в youtube канала на Център за творческо обучение.
Безплатна активация на Google G suite за образованието /на български език/ https://gsuite.classroomtech.bg/
Канал в YouTube свързан с използването на дигитални технологии в образованието:

Няма коментари:

Публикуване на коментар