Translate

четвъртък, 14 май 2020 г.

АбВи финализира трансформативното придобиване на Алерган


• Създава се биофармацевтична компания с водещи позиции в ключови терапевтични области: Имунология, Онкохематология, Неврология и Естетична медицина /Алерган/
• Изгражда се значимо портфолио от лекарства - активни на пазара и такива във фази на проучване, които са добре позиционирани за устойчив дългосрочен растеж
• Осигурява се незабавен мащаб и рентабилност на платформата за растеж на АбВи /изключвайки Adalimumab/
• Томас К. Фрейман е избран да оглави Съвета на директорите


АбВи /NYSE: ABBV/ – глобалната иновативна компания за биофармацевтични продукти – обяви, че придобиването на Алерган е финализирано след получаване на регулаторно одобрение от всички държавни органи, изисквани от споразумението за придобиване и одобрение от Ирландския върховен съд.
„Радваме се, че достигнахме до този важен момент за компанията, за екипа ни, за акционерите и пациентите, които обслужваме“, казва Ричард А. Гонсалес, председател и главен изпълнителен директор на AбВи. „Приветстваме нашите нови колеги от Алерган за всичките им усилия, заедно с тези на служителите ни, благодарение на които успяхме да постигнем тази повратна точка за компанията ни. С новото си разширено портфолио АбВи ще бъде още по-добре диверсифициран лидер в изключително важни терапевтични категории както на пазара, така и по отношение на иновациите – обект на проучване, а финансовата ни сила ще ни позволи да продължим да инвестираме в иновативна наука и да обслужваме неудовлетворени медицински потребности на пациентите, които разчитат на нас. Гордея се с двете организации и съм ентусиазиран за огромните възможности, които ни очакват."
Качествено позициониране и дългосрочен растеж в ключови терапевтични сфери
Сделката значително разширява и диверсифицира базата на приходите на АбВи и допълва съществуващите лидерски позиции в Имунологията с Adalimumab и с наскоро представените продукти Risankizumab и Upadacitinib, в Онкохематологията с Ibrutinib и Venetoclax. Алерган предоставя нови възможности за растеж в Неврологията с Botox® Therapeutics, Cariprazine  и Ubrogepant и в своя глобален естетичен бизнес с водещи брандове, сред които Botox® и Juvederm®. 
Това разнообразно пазарно портфолио ще надгради съществуващата платформа за растеж на АбВи /изключвайки Adalimumab/ до приблизително 30 милиарда щатски долара приходи за 2020 година, като консолидираните приходи с Алерган ще са близо 50 милиарда щатски долара. Това също така осигурява на компанията повишен потенциал за дългосрочен растеж, нарастващ дивидент и инвестиции в иновации във всяка от терапевтичните категории. Дружеството очаква бързо изплащане на допълнителния дълг с нарастване на оперативния паричен поток.

Във връзка с финализирането на сделката Съветът на директорите на AбВи избра Томас К. Фрейман, бивш изпълнителен вицепрезидент и главен финансов директор на Абът, да се присъедини към борда на АбВи. Той до момента бе член на Съвета на директорите на Алерган.
Финансови данни
Съгласно условията на споразумението за сделката акционерите на Алерган ще получат 0,8660 акции на АбВи и 120,30 щатски долара в брой за всяка акция на Алерган, като общото възнаграждение е 193,23 щатски долара за акция на Алерган /въз основа на цената на придобиване на обикновените акции на АбВи от 84,22 щатски долара към 7 май 2020 г./. Обикновените акции на Алерган не се търгуват на Нюйоркската фондова борса към момента на приключване на борсовия ден – 8 май.

Няма коментари:

Публикуване на коментар