Translate

понеделник, 9 февруари 2015 г.

Реформа с характер



„Мисията невъзможна" ли е здравната реформа на д-р Петър Москов и поредната глава от тази епопея, която се вихри от години, или най-сетне нещо ще се промени?
Предложените от Москов промени ще върнат част от доверието на хората към здравната система, но ако проработят. Сред тях например е и съвсем справедливото изискване хората, които искат лечение, да са си платили здравните осигуровки. Така е във всяка цивилизована държава, където има изграден ред за здравната помощ. То е съвсем просто - не плащаш осигуровки - плащаш си за лечение. Другото е грабеж на труда на онези, които се осигуряват, и на труда на лекарите.
Гратисният период за връщане в системата може би ще намали броя на неосигурените. Но едва ли ще реши проблема, трупан от години. И не само защото част от хората са бедни и безработни, а други направо научени от политиците, че могат необезпокоявано да живеят на вересия.
Най-големият проблем е, че едно немалко мнозинство не иска да плаща за здраве, защото така е свикнало. И защото смята, че здравната помощ му се полага. И докато не бъде принудено, нищо няма да се промени.
Д-р Петър Москов показа характер. Остава и държавата да застане зад него. Иначе ще си кретаме, както досега.

Няма коментари:

Публикуване на коментар