Translate

понеделник, 9 февруари 2015 г.

Тази година грипът удря в ушите.Петнайсетина дни след прекарана вирусна инфекция рискът от инфаркт скача двойно



След първата грипна вълна у нас, която започва да отслабва, много от болниците са приели и пациенти с тежки бронхити и пневмонии, но като цяло заразата минавала леко, стига човек да
си остане вкъщи и да прилага антивирусни медикаменти навреме. Лекарите напомнят, че температура до 38,5 градуса може да се остави да спадне сама и без лекарства като парацетамол, защото това е естественият начин организмът да се бори с инфекцията. Този метод не се препоръчва само за сърдечноболни, защото с всеки градус повишение на телесната температура пулсът се вдига с до 10 удара в минута.
Тази година грипът удря в ушите. Жестоки усложнения заради заразата напълниха много от отделенията по уши, нос и гърло в последните дни, разкриха медици пред „Всеки ден". Повечето неприятности идват не толкова от проблеми с дишането след прекарването на инфекцията, колкото със слуховия апарат. И деца, и възрастни страдат от възпаления на средното ухо и запушване на евстахиевата тръба 3-4 дни след отшумяването на първите симптоми на грипа.
Петнайсетина дни след прекарана вирусна инфекция рискът от инфаркт скача двойно, пък алармират британски учени. Специалистите от Лондонския колеж по хигиена и тропическа медицина са анализирали данните от здравните картони на над 2 милиона британци. Те установяват, че в период от 15-ина дни след прекарана вирусна инфекция рискът от инфаркт скача почти двойно при хора със сърдечни проблеми и с около 10% при напълно здрави пациенти. Учените са категорични, че именно гриповете с по-резистентни щамове крият най-много рискове.

Няма коментари:

Публикуване на коментар