Translate

понеделник, 9 февруари 2015 г.

Здравният министър д-р Петър Москов: Стиснахме си ръцете с ЕК за 85 млн. евро за Спешната помощ у нас. До 2020 г. ще приключи реформирането и



"По същество сме си стиснали ръцете с ЕК за финансиране с 85 млн. евро за програмата за Спешна помощ. Това ще касае обмяна на автопарка, обмяната на Центровете за спешна помощ,
които ще станат активни медицински звена с възможност за диагностика и за престой до 24 часа, промяна на спешните приемни в болницата", съобщи в Русе здравният министър д-р Петър Москов.
„И по същество вече имаме единствено оформяне на детайла на думите от гледна точка на брюкселския език как трябва да изглежда програмата.  Ние сме буквално на вратата да започнем да сключваме обществени поръчки под условие, когато всъщност реално започне финансирането. Но сме доволни от това. Това беше видимо усилие на правителството да променим нещата в Спешната помощ. Мисля, че нещата вървят”, обясни той пред БНР. Здравният министър обясни още, че реформата в този сектор трябва да бъде завършена до 2020 г. Според министъра на здравеопазването вече има по-голям интерес към спешните центрове в страната заради повишеното възнаграждение и новия начин, по който специализират студентите. В подкрепа на думите си той даде пример със софийската спешна помощ, в която през последните дни са назначени 10 нови лекари.
Към момента не повече от 3 млн. български граждани имат достъп до спешна помощ, лечение и диагностика в рамките на 30 минути. При финализиране на цялата концепция, която е концепция на правителството, 7 млн. български граждани ще могат да имат тази възможност, каза д-р Москов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар