Translate

четвъртък, 22 март 2018 г.

Налице е скрита безработица при лекарите по дентална медицина в големите градове у нас



При средно 1200 души на един лекар по дентална медицина в Европейския съюз, у нас на един зъболекар се падат средно 900 пациенти, а в София и Пловдив – по 300.
В някои райони на страната обаче има сериозен недостиг на зъболекари.

По думите на д-р Николай Шарков, председател на Българския зъболекарски съюз (БЗС), това обаче не се отчита от Националния статистически институт.
Към момента у нас 9200 лекари по дентална медицина работят частно. Част от тях изпълняват съвсем малък обем дейности - реимбурсирани от НЗОК. Повечето от зъболекарите са съсредоточени в големите градове, където е налице и скритата безработица, при тези изпълнители на медицински дейности.
В някои райони на страната и най-вече в североизточните области в България като Търговище, Добрич, Разград, Шумен има недостиг на зъболекари.
-Има малки населени места, където е изключително тежко, ако зъболекар инвестира в кабинет. За да отвори, трябва да инвестира между 80 и 100 хил. лв. Когато населението в малко село е под 1000 души, там зъболекаря ако отвори кабинет, той е фалирал още преди да го е отворил, подчерта д-р Шарков.
Според него за да има дентална помощ на подобни места, грижата за това трябва да поемат общините. Но независимо от готовността за диалог и съдействие от страна на БЗС досега нито една община не е поела подобен ангажимент за разкриването на кабинети за хора с нисък социален статус.
Д-р Шарков представи и резултатите от глобално проучване на Световната дентална федерация, според което само 13% от родителите са завели детето си на преглед още след първия поникнал зъб (до навършване на 1 год.), 24% от тях са направили това между 1 и 3 год. възраст на детето, а 24% между 4 и 6 год възраст. 20% от родителите на деца до и под 18 години са съобщили, че изобщо никога не са го водили на зъболекар. Много малка част от възрастните насърчават децата да пазят постоянните си зъби. Така например едва 8% от тях ги насърчават да носят протектори за уста ,когато спортуват и особено когато практикуват бойни спортове.
Специалистите припомниха, че навиците за добра орална здравна хигиена започват с установяване на бременността на майката. А с целувките уста в уста , с облизванета на биберона и т. н. всичко това води до създаване на среда с микроорганизми при децата. Най-честите орални заболявания се причиняват от плаката и микроорганизмите. 
Те за пореден път алармираха, че родителите у нас не проявяват ангажираност към оралното здраве на своите деца, вкл. и към своето.
В Япония например мъжете и жените на 80 год. възраст имат 2/3 от собствените си зъби в устата, благодарение на профилактиката, превенцията и добрата устна хигиена.
От БЗС информираха, че предстои да бъде пуснат нов електронен сайт само за пациенти. От него те ще могат да се информират за профилактични програми и кой лекар по дентална медицина работи нае договор с НЗОК.   

Няма коментари:

Публикуване на коментар