Translate

четвъртък, 21 юни 2018 г.

Отворено писмо от родители на деца с увреждания


До Министър председателя  на Република България
Г-н Бойко Борисов
До Конфедерация на независимите синдикати в България,
КТ „Подкрепа“
С копие: до всички медии
Чрез : Конфедерацията за защита правата на децата

   Уважаеми г-н Борисов,
    Преди няколко дни в Бургас на неформална среща с протестиращи хора с увреждания и майки на деца с увреждания, казахте публично, че в системата на Министерство на труда и социалната политика,  средствата, отпускани за хората с увреждания не се изразходват ефективно и не стигат до хората с увреждания. Изненадващото е, че го признавате  публично едва, след като  в България функционира  и се разраства паралелна социална и здравна система- чрез благотворителността на обществото!
    В националната медия- БТВ, политици  признаха, че системата не работи.  За пръв път министър - председател заявява, че парите на обществото се харчат неефективно -  конкретно в Министерството на труда и социалната политика За пръв път публично политик и бивш социален министър – г-н Ивайло Калфин и бившата дългогодишна депутатка - г-жа Мая Манолова, към настоящия момент в качеството си на Омбудсман - заявяват, че социалната система не функционира и се нуждае от реформи- „системата няма логика“- Ивайло Калфин.
      След провалените преговори между Националния съвет за интеграция към Министерски съвет на тема Закона за личната помощ с протестиращите родители на деца с увреждания и Омбудсмана, се обръщаме към Вас и настояваме за незабавно предприемане на процедури за :
·         Отмяна на националното представителство на  т. нар. „национално представителни“ пациентски организации и  НПО-та на и за хора с увреждания, разпускане на Националния съвет за интеграция на хора с увреждания  и прекратяване на субсидирането им - поради доказана крещяща неефективност, пряко свързана с неефективността на МТСП, призната публично от Вас.
·          Да се разследва дейността на синдикалните организации КНСБ и КТ „Подкрепа“  и се установят колко са усвоените от тях средства са от държавния бюджет на Република България, от проекти по оперативни програми  на Европейския съюз,  от дарения от чуждестранни фондации и частни лица в периода от тяхното създаване до настоящия момент.
·         Освобождаване от длъжност на г-жа Зорница Русинова в качеството й на дългогодишен служител в Министерство на труда и социалната политика, която като бивш социален министър, допусна циничното разделяне на хората с увреждания чрез отпускане на 930 лв. за децата  до 18 годишна възраст, без да е налице реална представа за потребностите на хората с увреждания. Да се потърси отговорност от заместник - министъра г-жа Росица Димитрова за доказана неспособност да оцени  причините за проблемите в системата и позволила си в условия на ескалиращи протестни действия на майки на деца с увреждания в цялата страна, да присъства на конференция на ООН в Ню Йорк и да безотговорно и безцеремонно да излъже, че България отбелязва напредък в политиките за хората с увреждания и прилагането на Конвенцията на ООН.-срок  - 01.07.2018 година.
·         Предприемане на инициатива чрез посолствата на други   европейски държави с добре развита  социална политика за хората с увреждания, да  бъдат поканени  експерти, за да подпомогнат извършването на реформите, свързани със сектор увреждания в България- Срок – 01.07.2018 година.
·         Настояваме  до 01.07.2018 год. да бъде направен пълен отчет с точни данни за размера на средствата, изразходвани за издръжката на МТСП, МЗ, МОН, както от националния ни бюджет, така и от европейски програми и проекти, свързани с децата/ лицата с увреждания в Република България от момента, в който е ратифицирана Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания в Република България. Данните да бъдат публикувани в сайта на Министерски съвет и да бъдат оповестени чрез националните медии.
·         Настояваме да бъдат изнесени данните от портала за обществени консултации, касаещи предложения за реформиране на системата за хората с увреждания.
     Уважаеми г-н Борисов
Настояваме да проявите политическа воля и да потърсите отговорност за неефективната дейност на МТСП и НП НПО, ощетявала години наред цялото ни общество и европейските данъкоплатци с неефективно усвояване на средства в големи размери.
А ние ще продължим с протестите си  с всички позволени от закона форми, включително чрез съдействието на европейските институции.
Ограбването на обществото чрез хората с увреждания в България трябва да бъде прекратено!
С реформи!
С уважение: Родители на деца/лица с увреждания!


Няма коментари:

Публикуване на коментар