Translate

сряда, 2 декември 2015 г.

Пациентски организации: Не сме клакьори на д-р Москов!



Потвърдена е представителността само на две пациентски организации – Национална
пациентска организация (НПО) и Българска асоциация за закрила на пациентите (БАЗП). Те имат право да излъчат свой представител в НС на НЗОК.
Конфедерация защита на здравето (КЗЗ) и Федерация „Български пациентски форум” (ФБПФ) получиха отказ за потвърждаване на представителност от МЗ
При кандидатстване за представителност организациите за защита на пациентите трябва да предоставят на МЗ справка за структурата си в областните градове, дейност по защита правата на пациентите по поне 15 различни заболявания и за източниците си на финансиране.
Според Иван Димитров, председател на федерацията, министърът на здравеопазването д-р Петър Москов си позволява са лъже в официален документ и самата наглост дразни.
„Отнема ни се правото да се появяваме на ниво комисии, както и да участваме в НЗОК от квотата на пациентите. Това е основното, да спрат възможността федерацията да присъства там, където се определя здравната политика в тая държава”, заяви той пред Дарик.
Петко Кенанов, председател на КЗЗ, бе категоричен, че всичко се изкривява. Изкривява се общественото мнение и с него цялото гражданско общество отива на вятъра.
„Прави всичко възможно, за да се затвори устата на пациентски организации. МЗ си е намерило един универсален пациент, който е клакьор за всичко, което хрумне на министъра, докато спи или халюцинира. Когато не ти дават право на глас или ти правят разни филтри, в които участват само хора, които са подчинени на министъра, тогава ние какво да правим там”, риторично попита той по радио Дарик.

Няма коментари:

Публикуване на коментар