Страната ни се нарежда на 14-то място по потребление на бира
в Европа с консумирани 5 230 млн. хектолитра пиво. Безспорен лидер в класацията
отново е Германия с 86 512 млн.
хектолитра бира, следвана от Великобритания с
43 752 млн. хектолитра и Полша с 37 644 млн. хектолитра. Общо в страните от ЕС
през миналата година са изпити 384.4 милиона хектолитра пиво, показва докладът
на браншовата организация - Пивоварите на Европа, за състоянието на сектора през
м. г.
В консумацията на пиво на глава от населението лидери са
Чехия с традиционните 144 литра, Германия – 107 л. и Австрия – 104 литра.
България и Белгия си поделят 14-то място със 72 литра бира на глава от
населението, а по обем производство на бира с 4.9 млн. хектолитра страната ни
заема 17-то място. Първото място отново принадлежи на известната с пивоварните
си традиции Германия с 95.3 милиона хектолитра бира, следвана от Великобритания
и Полша. Чехия и Белгия са на 6 и 7-мо място.
Проучването показва още, че през октомври пиво най-често е
консумирано у нас в Монтана, София, Плевен и Варна, като традиционно
най-големите любители на бирата са на възраст между 30 и 49 г.
Докладът на Пивоварите на Европа очертава положителните
тенденции в пивоварния сектор и приносът на индустрията за развитието на
икономиката на стария континент. Основният извод е, че в бранша е налице
успешно възстановяване от икономическата криза от 2008 – 2009 г., доказателство
за което е устойчивост в ръста на консумацията и производството на бира, както
и откриването на впечатляващ брой нови пивоварни в Европа - над 700. Лидер по
брой пивоварни в Европа е Великобритания – 1700, след която се нарежда Германия
с 1352. На трето място е Франция с 663 пивоварни, а България заема 25-о място с
16 пивоварни.
Други фактори, за укрепване на индустрията, са също
непрекъснато въвежданите иновации в производството и разнообразието от видове
пиво, предлагано на европейския пазар.
„Страната ни не прави изключение от тази тенденция. Ние
предлагаме висококачествен
продукт с напълно съхранени естествени и хранителни
качества. Доказателство за това е, че българите продължават да предпочитат
произвежданата у нас бира. Според последното национално представително
проучване на агенция IPSOS България от октомври т.г. все повече нараства броят
на консуматорите, които оценяват пивото като напълно натурална напитка. Над 33
% от пълнолетните граждани на възраст между 18 и 69 години смятат, че при
умерена консумация бирата може да бъде част от здравословния и балансиран начин
на живот, а 36% приемат пивото като „подходяща напитка за тях“. Факт е също, че
дори през хладните есенни месеци близо 50% от пълнолетното население консумира
бира поне веднъж седмично“, коментира изпълнителният директор на Съюза на
пивоварите Ивана Радомирова.
Няма коментари:
Публикуване на коментар