Translate

петък, 12 юли 2019 г.

Безплатни консултации за лечение със стволови клетки


Проф. д-р Ердал Карайоз, известен като един от пионерите в прилагането на иновативни терапии със стволови клетки в световен мащаб, ще консултира безплатно пациенти в София на 17 юли 2019 г.
Проф. Карайоз работи в области, възприемани като „медицината на бъдещето“ – клетъчни терапии, лечение със стволови клетки, тъканно инженерство и генни терапии. За приноса си в науката и медицината е носител на 36 национални и международни награди. В момента оглавява Центъра за регенеративна медицина и стволови клетки във високотехнологичната „Лив Хоспитал“ в Турция, където екипът му работи по прилагането на клетъчни терапии при пациенти с различни диагнози. Член е на Научния консултативен съвет към ISCA /Международната академия за стволови клетки/ – световен референтен център за проучвания със стволови клетки.
Едни от най-значимите медицински развития през последните години са в сферата на клетъчните терапии, молекулярната биология и генетиката. Така стана ясно, че растежът на косата и регенерирането на кожата след нараняване обикновено се дължи на стволови клетки, налични в съответните тъкани и органи. Впоследствие стана ясно също, че тези клетки могат да изграждат тъкани не само в своя орган или участък, но умеят и да се диференцират в клетки от други тъкани и органи, ако бъдат обработени в лабораторни условия. Поради това през последните 10-15 години учени и лекари от цял свят провеждат стотици изследвания за прилагането на стволови клетки в лечението на редица заболявания, смятани за нелечими до момента. Такива иновативни терапии вече са с доказан ефект при някои диагнози, а при други дават обещаващи резултати на експериментално ниво.
Екип под ръководството на проф. Карайоз работи върху прилагането на клетъчни терапии при пациенти с различни диагнози, и най-вече в областта на ортопедията, мозъчната хирургия, пластичната хирургия и дерматологията. Постигат значителен напредък при деца с церебрална парализа и мускулна дегенерация – при някои от тях се предотвратява напредването на заболяването, а при други е налице и осезаемо подобрение в състоянието им. Положителният ефект на стволовите клетки е доказан и при ортопедични проблеми, за възстановяване на стави и хрущяли, при гръбначни проблеми и спортни травми. При ставни и ревматични заболявания стволовите клетки потискат възпалението и имунната реакция, но също така подпомагат възстановяването и регенерирането в областта на мускулите, сухожилията, хрущялите и костите.
Те тестват прилагането на стволови клетки и при други диагнози, включително диабет и диабетно стъпало, ХОББ, аутизъм, болест на Крон, множествена склероза, оптична невропатия и др.
Желаещите да се възползват от безплатните консултации в София на 17 юли трябва да се запишат предварително на тел. 0879 977 401 или 0879 977 402.

Няма коментари:

Публикуване на коментар