Translate

четвъртък, 19 април 2018 г.

Световна седмица на първичните имунни дефицити


В периода 23-29 април, Експертният център по редки болести – първични имунни дефицити (ПИД) към УМБАЛ „Александровска” в сътрудничество с Международната фондация „Джефри Модел” и Българската асоциация на хора с ПИД, ще отбележи традиционно Световната седмица на ПИД със следните мероприятия:
  1. Молебен за благословение и изцеление на всички, които страдат от ПИД ще бъде отслужен в параклиса на болницата на 23.04.2018 г. от 12ч. , след което ще бъдат пуснати балони в небето в подкрепа на страдащите от ПИД.
  2. Семинар за ОПЛ на тема „Имунодиагностика и имунотерапия на ПИД“ на 26 април 2018г. от 12.30 до 14.00ч. в залата на Клиниката по клинична имунология. Водещи специалисти по клинична имунология ще запознаят аудиторията с особеностите при диагностиката и лечението на състояния, свързани с нарушен имунен отговор, с примери от медицинската практика. 
  3.   В периода 23-27 април – безплатни прегледи на деца и възрастни, имащи някои от 10-те признака на първичен имунен дефицит:
§  Четири или повече отита в рамките на 1 година
§  Две или повече сериозни инфекции на синусите в рамките на 1 година
§  Приложение на антибиотици за два или повече месеца с незадоволителен ефект
§  Две или повече пневмонии в рамките на 1 година
§  Забавено физическо развитие при новородени и малки деца
§  Рецидивиращи дълбоки кожни абсцеси или абсцеси на вътрешни органи
§  Персистираща млечница/кандидоза на устната кухина или кожна гъбична инфекция
§  Необходимост от прилагане на интравенозни антибиотици за саниране на инфекцията
§  Две или повече инфекции на вътрешни органи, включително септицемия (сепсис, отравяне на кръвта)
§  Анамнеза за наличие на първичен имунен дефицит в семейството
 За деца (под 18г.) консултации ще се провеждат в Клиника по педиатрия на УМБАЛ “Александровска“ от 10 до 12 часа след предварително записан час на тел.: 0877571269. Тази година като нова инициатива ще бъде оценяван хуморалният имунен отговор на желаещите, чрез безплатно изследване на серумни имуноглобулини, ИгГ субкласове и постваксинален отговор към протеинови антигени.
Консултациите за лица над 18 години ще се провеждат в Клиниката по клинична имунология от 11 до 15 часа след предварително записан час на тел. 0877 570898.
Инициативите са отворени за журналисти и граждани.
ПИД включват над 300 редки заболявания, при които има нарушение в структурата и/или функцията на определени звена от имунната система. Тези заболявания се причиняват от генетични дефекти, някои от които са наследствени. Пациентите с ПИД обикновено са по-податливи на инфекции, които са по-чести от обичайното, могат да бъдат особено тежки и трудно поддаващи се на лечение. Около 70% от пациентите с ПИД по света са недиагностицирани, дори в страни с опит и установени традиции в диагностиката и лечението им. България също не прави изключение, затова са приети критерии за бърза и надеждна диагностика. Основна цел на Експертния център на УМБАЛ „Александровска“ е  осигуряването на съвременни, качествени и достъпни грижи за хората с ПИД.
Благодарение на инициативите по време на Световната седмицата на ПИД, свързани с популяризирането на проблема, през последните 7 години в Клиниката по клинична имунология и Клиниката по педиатрия на УМБАЛ „Александровска” са новодиагностицирани 59 пациента, от които 36 през последните две години. Този резултат е съпоставим с другите европейски страни.
Специалистите от Експертния център по редки болести – Първични имунни дефицити и Функционалния експертен център „Джефри Модел“ са на разположение на гражданите за подробна информация относно имунните дефицити. Запитвания могат да бъдат отправени по няколко начина: facebook: Първични имунни дефицити PID Center-Bulgaria,
тел.: 0877 570898, e-mail: bgpidceter@gmail.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар