Translate

понеделник, 13 май 2019 г.

Около 30 000 смъртни случаи от меланом биха могли да бъдат предотвратени, ако пациентът е потърсил лечение наврем


След 13 изключително успешно проведени национални кампании за превенция и ранно откриване на рака на кожата, Българското дерматологично дружество, в партньорство с Европейска организация по дерматоонкология и с подкрепата на Eau Thermale Avene, организира кампанията Евромеланома 2019.


В световен мащаб, 132,000 кожни меланоми и около 3 милиона случаи на други злокачествени заболявания на кожата са диагностицирани всяка година. Около 30 000 смъртни случаи от меланом биха могли да бъдат предотвратени, ако пациентът е потърсил лечение навреме.
Ракът на кожата може да засегне всеки, независимо от възрастта. Най-често се среща над 50 години и при хора продължително изложени на слънце. По-висок риск има при:
-светла кожа и лесно изгаряне на слънце;
-изгаряне на слънце в детска възраст;
-продължително или периодично излагане на слънце;
-използване на солариум;
-наличие на повече от 50 бенки;
-семейна история за рак на кожата;
-хора над 50 години;
-претърпяна трансплантация на орган.
Предпазването от рак на кожата е чрез предпазване от слънцето. За целта е необходимо да се:
-избягва ненужното излагане на слънце;
-носят предпазни дрехи, шапки и слънчеви очила с UV защита;
-нанася слънцезащитен крем.
Има четири основни вида подозрителни кожни промени:
Меланом
Най-редкият вид рак на кожата, но и най-опасният. Засяга всички възрасти. Започва като тъмно петно,
има неравномерни граници и различни цветове - по-тъмни и по-светли. Бързо се разпространява и може да засегне и вътрешните органи. Необходимо е незабавно лечение!
Съществува лесно ABCDE правило за ранно откриване на меланом - асиметричност, неравни граници, съдържа различни цветове, големина над 6 мм в диаметър, нараства с времето.
Базоцелуларен карцином
Най-разпространената форма на рак на кожата, но най-малко опасната. Започва като малка подутина с цвета на кожата и перловиден ръб, като не зарастваща рана или нарастваща подутина. Може да се разрани и да проникне в дълбочина. Необходими са преглед, биопсия и лечение!
Спиноцелуларен карцином
Втората най-разпространена форма рак на кожата. Засяга местата най-силно изложени на слънце - лице и скалп. Започва като подутина или като уплътнен участък. Може да нарастне бързо, да се разрани и да се разпространи. Необходими са преглед, биопсия и лечение!  
Актинична кератоза
Предраково образование, което засяга местата най-силно изложени на слънце - лице, уши, врат, скалп и задната част на ръцете. Започва като червено-кафяви залющени  и грапави петна по кожата. В 10-15% от случаите преминава в спиноцелуларен карцином. Необходими са преглед, биопсия и лечение!

Няма коментари:

Публикуване на коментар