Translate

сряда, 15 май 2019 г.

Срокът за специализация на ОПЛ се удължава

Предложените от ГЕРБ поправки в Закона за лечебните заведения, внесени в парламента гласят:
„Лекарите, които до 3 юни не са придобили специалност „Обща медицина“, но са започнали обучение за придобиване на тази специалност, могат да продължат да осъществяват дейност като индивидуална или групова практика за срок от 4 години, след влизане в сила на този закон. След изтичане на четиригодишния срок, регистрацията в РЗИ на тези, които още не са придобили специалност, се заличава.“
Измененията трябва да влязат в сила от 4 юни 2019 г.
Лекарите, които не са започнали обучение до 3 юни т. г. могат да продължат да практикуват за срок от четири години, при условие, че започнат обучение до 1 година от влизането на закона в сила. След изтичане на едногодишния срок, регистрацията в РЗИ на тези, които още не са започнали обучение, се заличава, пише още в законопроекта.
Според предложенията тези разпоредби няма да се отнасят за лекарите, които имат призната специалност по вътрешни болести, по детски болести или по спешна медицина. Те могат да осъществяват дейност като индивидуална или групова практика за първична медицинска помощ, без да придобиват специалност по обща медицина.
Срокът за придобиване на специалност „Обща медицина“ е уреден и в Наредбата за специализациите, който все още е в процедура на обществено обсъждане.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар