четвъртък, 19 декември 2019 г.

За 15 години: 250 души отново чуват след операция във ВМА


250 малки и големи пациенти отново чуват след кохлеарна имплантация, направена им във Военномедицинска академия /ВМА/. Резултатите отчете професор Венцислав Цветков, ръководител на Клиника „Ушни, носни и гърлени болести“, по време на официциалното отбелязване на 15-ата годишнина от първата такава интервенция във ВМА.
Лекари, сестри, пациенти и техните близки заедно отбелязаха този празник, който бе уважен от столичния кмет Йорданка Фандъкова и от Дарина Владова - съветник по благотворителната инициатива на президента на Р. България „Българската Коледа“.
За разлика от всички други или от повечето други оперативни интервенции, при кохлеарната имплантация лекуваш и функцията, лекуваш и тялото. Това е много важно, защото даваш перспектива за цял живот, подчерта професор Цветков и добави: Това са 250 оперирани пациенти. Най-малкият ни е на 9 месеца, а най-възрастният – над 70 години. За тези 15 години ние нямаме неуспешна операция, нямаме усложнения или ако сме имали, те са били минимални и сме ги преодолявали.
Днес нашата клиника е основен център за извършване на тази високотехнологична операция. Няма как да опиша емоцията си като гледам тези младежи – от едни малки деца, които иначе са обречени на много проблеми и ограничения, вече са абсолютно пълноценни, смеят се, говорят, пеят, каза още специалистът.
Той подчерта, че зад тези успехи стои добре обучен и задружен колектив от специалисти, за
които тази дейност е кауза. И благодари на ръководството на ВМА за подкрепата при развитието на кохлеарната имплантация.
Във връзка с празника служителите на Клиника „Ушни, носни и гърлени болести” бяха отличени от началника на ВМА генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски.

Няма коментари:

Публикуване на коментар