Тази неделя от 12:30 часа Chef Андре Токев ще загърби
светския живот, за да заведе зрителите на „Ловцит на храна” по bTV на мистичния Атон. Той ще отпътува с кораб от
пристанище Урануполи към Света Гора, за да се срещне с дядо Епифаний –
най-известният кулинар на манастирите, който пътува по целия свят и е член на
световната асоциация на готвачите. Той ще покаже на Андре монашеските рецепти,
които приготвя по време на пости и ще обясни защо те изцеляват и душата, и
тялото.
В монашеската държава, Chef Токев ще посети Милопотамос
– лечебно място, където ще го посрещне отец Серафим. Той е прекарал 7 години
като поклонник и е научил всички истории и тайни на острова. В планината на
светиите кулинарят ще се поклони в храма на свети Евстатий, ще бъде толпо
посрещнат от дядо Епифаний и ще посети монашеската кухня „на балкона“ на
Средиземно море. Зрителите на „Ловцит на храна” по bTV ще разберат как се приготвя манестра, пресен
октопод с макарони, картофи или патладжан. Монахът ще му разкаже тайните на обредното
бяло вино „нама“ и мястото на напитката в православното християнство. За финал
кулинарите ще се съберат, за да приготвят заедно фасул с октопод.
Какво гласи легендата за светата майка, която
монасите са забелязвали да пресича Атон с книга в ръка, защо лукът не трябва да
се мачка, докато се реже и как е обожествена солта в Библията? Защо октоподът,
калмарите, сепията, мидите и скаридите се смятат за постна храна? И как
рязането на лук опрощава греховете - в неделя в „Ловци на храна”.
Няма коментари:
Публикуване на коментар