Translate

четвъртък, 19 декември 2019 г.

Конкурс за греяно ниво и ракия на Коледния Фермерски пазар „Пендара“ на Женски пазар тази събота


Коледен Фермерски пазар „Пендара“ ще се състои тази събота, 21 декември 2019 г., на Женски пазар от 10 до 16 часа. Освен традиционните фермерски и занаятчийски храни за посетителите са подготвени още доста изненади и възможности за добро настроение. Една от атракциите е Конкурсът за най-пивкото и ароматно греяно вино или ракия, който ще позволи на баш майсторите на типичната коледна напитка да премерят чаши в надпревара кой е най-добрият. Участниците ще имат половин час, за да приготвят майсторското си питие, като се допускат само естествени съставки, а традиционните и местни рецепти ще са приоритет в оценяването. Жури от 3-ма души ще избере победителят, който е съчетал перфектния баланс между вкус и аромат в греяното вино или ракия, а гостите на Женски пазар ще имат удоволствието също да опитат от коледните топли напитки. Конкурсът е с начален час 13:00 и ще се проведе на специалната демонстрационна сцена на Фермерски пазар „Пендара“. 
В рамките на пазара ще гостуват още Дядо Коледа и Снежанка за най-малките, ще има народни танци и коледни български песни, а в специална работилничка желащите ще се учат как да украсяват коледни курабийки.
За любителите е организирано и четвъртото издание на Sofia Vinyl Fest, който ще събере търговци и маниаци на грамофонни плочи.
Фермерският пазар, вече станал традиционен на Женски пазар, ще се проведе отново между улиците „Симеон“ и „Кирил и Методий”. Занаятчийските и фермерските продукти са изложени в три продуктови зони – „Плодове и зеленчуци“, „Млечни и месни“ и „Други храни и напитки“. Организатори на редовния фермерски пазар „Пендара“ в столицата са Фондация „LocalFood.bg“ и „Пазари Възраждане“ ЕАД. Подкрепят се стартиращи български фермери и занаятчии, фокусът е върху нови производители и продукти, кулинарни демонстрации и щандове на основата на националното ни гастрономическо наследство.
Сред изложителите на Фермерски пазар „Пендара“ са ферми за плодове и зеленчуци, производители на мляко и месни продукти – сред тях са Ферма Бродилово, мандра „Кеффа“ и мандра „Кочорите“ в с. Стойките, които предлагат млечни продукти. Малката семейна ферма Green Living Farm предлага пъдпъдъчи яйца и уникална паста с тях. Том Консерв ООД - семеен производител на лютеници и зеленчукови пастети по стари селски рецепти, а ферма „Венец“ е фермерски кооператив, който ще предложи плодове и сокове на столичани, отгледани в собствени пермакултурни градини. Във фермерските зони на пазара ще бъдат включени още производители на традиционни пестили, най-стария по производство тахан от с. Плавун, Ивайловградско, фирмата Сам 86 за пчелни продукти, занаятчийски хляб с квас, мед и пчелни продукти, био вина и оцети и много други като проекти като Дивата шипка, например - ферма, която отглежда лимец и орехи в русенското с. Николово, винарска изба Лозина, както и още много други.

Няма коментари:

Публикуване на коментар