Translate

четвъртък, 19 декември 2019 г.

В страните от ЕС пивоварите вече са над 10 000


сочат най-новите данни, публикувани от Пивоварите на Европа /Brewers of Europe/. Едновременно с това през последните пет години производството и консумацията на бира на стария континент бележат непрекъснат ръст и увеличаване на добавената стойност на бранша.
Според Годишния статистически доклад на европейската бирена организация, много от ключовите икономически показатели отчитат траен растеж. За първи път от 10 години насам обемите на производството на бира общо в страните от ЕС надхвърлят 400 милиона хектолитра. А Полша вече е вторият по големина пивопроизводител в ЕС, измествайки Великобритания. По този показател, България се намира в златната среда на класацията, нареждайки се веднага след Дания и изпреварвайки държави като Хърватия и Словакия.
Потреблението на бира през последните 2 години също е нараснало във всяка от страните, членки на ЕС на фона на невероятното разнообразие от над 50 000 марки и асортименти пиво. Заради по-здравословния начин на живот, все пoвече хората се насочват към слабоалкохолни и натурални напитки. Консумацията на нискоалкохолни и безалкохолни бири нараства с всяка година.
,,Подобни са тенденциите и у нас. Провежданите ежегодни независими проучвания за бирената категория показват, че 30% от българите считат, че при умерена  консумация бирата е част от здравословния начин на живот, а според 35% - че е подходящото за тях питие. Ето защо, повече от всякога браншът полага усилия да отговори на очакванията на потребителите с устойчиво производство, иновация в продуктите, пълна прозрачност за съставките, хранителните вещества и калориите на почти 100% на всички произвеждани в страната бири“, отбеляза Ивана Радомирова, изпълнителен директор на Съюза на пивоварите в България.
Статистическите доклади за бирата /повече от десетилетие/ показват стабилно развитие на категорията като важна потребителска и експортна за ЕС стока със съществен принос към европейската икономика. Износът надхвърля 90 милиона хектолитра, а вносът е 55 милиона хектолитра. През 2018г. приходите от акцизи от продажбите на бира в страните от ЕС възлизат на 11.4 милиарда евро.
За същия период директната работна заетост надхвърля 140 000 души, докато 5 години по-рано работещите в бранша са били 125 000 човека. С най-висока работна заетост се отличават пивоварите в Германия – 27 561 души и във Великобритания – 17 200.
През 2018г. обемът на бирения пазар в ЕС е 371 милиона хектолитри. По този показател неотклонно първенството е на Германия, следвана от Великобритания и Испания, докато България запазва 13 позиция. По отношение на консумацията на пиво на глава от населението в ЕС, страната ни се нарежда на 10-то място, а в първата тройка отново са Чехия, Австрия и Германия с изпити над 100 л. бира на глава от населението.
По данни на СПБ, средната честота на потребление на бира у нас е 8-9 пъти месечно. За 2019г. проучванията сочат, че 70% от българите над 18г. консумират бира минимум веднъж в месеца, а 52% - поне веднъж седмично. Най-активните консуматори са на възраст от 30 до 49 години. През 2019г. най-често са слагали на трапезата си пиво в Русе – 12 пъти месечно, в Монтана - 11 пъти в месеца, а в Бургас и Плевен – 10 пъти. 
През м. март 2020 г. в Брюксел се очаква и 10-тият Гала форум на Пивоварите на Европа - ,,Бирата служи на Европа”, на който традиционно присъстват представители на официалните институции на ЕС, журналисти, членове на Бирения клуб на Европейския парламент, общественици и експерти. На юбилейното събитие в пълни детайли ще бъдат представени най-актуалните резултати за икономическия принос на пивоварния бранш за последните 3 години, подкрепени с данни и анализи за всяка страна на ЕС, включително България.


Няма коментари:

Публикуване на коментар