Translate

петък, 4 май 2012 г.

Канелата стимулира имунитета


Канелата се извлича от вътрешната кора от специално семейство дървета Cinnamomum, които растат предимно в Югоизточна Азия. Така например Шри Ланка (о. Цейлон) като най-големият производител на канела осигурява 80-90% от количеството и по света. Тя със своя сладък вкус и приятен специфичен аромат се оказва, че е на второ място по съдържание на антиоксиданти сред всички подправки. Може би е и най-старата подправка в света, тъй като няколкократно е споменавана дори в Библията като съставка, която Мойсей използва в мирото. Канелата тогава била толкова ценна, че била по-скъпа дори от златото.
Мощните й етерични масла (цинамалдехид, цинамилов ацетат и цинамилов алкохол) са известни заради антимикробните си свойства. Цинамалдехидът блокира освобождаването на възпалителни агенти по клетъчните мембрани. Различни международни проучвания показват, че канелата е особено ефективна за възпрепятстването растежа на различни бактерии и гъбички т. е. ограничава възпаленията. Тя помага и за балансирането на кръвната захар чрез стимулиране на инсулиновите рецептори, което им осигурява по-силен афинитет към хормона, понижаващ глюкозата в кръвта. В резултат на това тялото трябва да произвежда по-малко инсулин, за да постигне желания ефект. По този начин напрежението върху панкреаса намалява, метаболизмът се подобрява и възпаленията се ограничават ефективно. Канелата забавя и скоростта, с която се изпразва стомаха след хранене, което води до по-малко покачване на кръвната захар.
Канелата освен че е една от подправките, при сладки картофи, тиквеник, плодове, сладкиши, сладолед, крем или др., с най-високо съдържание на антиоксиданти, но има и още няколко забележителни лечебни качества - стимулира имунитета, регулира функционирането на нервната система, намалява нивата на „лошия” холестерол и повишава „добрия”.. А самия аромат на канелата е научно доказано, че стимулира още и зоните в мозъка, които подобряват вниманието и паметта. Съдържанието на калций и фибри в канелата пък подобрява здравето на дебелото черво и осигурява защита от сърдечни заболявания. Канелата е традиционно средство за сгряване още от дълбока древност. В медицината и особено в китайската медицина са известни тези нейни качества на затопляне и сгряване. Поради тази причина, канелата се използва като помощно средство при настинка или грип и помага много за сгряване, особено при смесване с чай.
Освен това е добре да се знае, че канелата трябва да се съхранява на хладно и тъмно място в добре затворен съд, за да се запазят максимално оксидацията на полезните й хранителни вещества и свойства.
Правилно съхранявана, в хладилник се удължава животът на подправката, канелата на прах издържа в отлично състояние над шест месеца, а канелата на пръчици може да издържи дори и над година. Ако канелата не мирише значи вече не е прясна и трябва да се изхвърли.
На пазара у нас са най-разпространени два вида канела - цейлонска канела и касия (Cassia). Те са различни видове от едно и също семейство, но само цейлонската, която е по-скъпа и съдържа повече хранителни вещества, се счита за истинска канела.
Разликата между тях е още и в съдържанието на кумарин, който разширява коронарните съдове на сърцето. При канелата касия е много по-високо съдържание на кумарини, поради което е препоръчително тя да се използва по-умерено в сравнение с цейлонската. Половин до една чаена лъжичка на ден е напълно достатъчна, за да се възползваме от здравословните ползи на канелата.
С канелата не трябва обаче да се прекалява, особено по време на бременност.
Комбинацията от мед и канела освен, че е вкусна, но се използва и за редуциране на теглото. Рецептата е проста. Приготвя се за минути и може да се съхранява в хладилника за 24 часа или повече, а ако искате да е съвсем прясна можете да ежедневно сутрин да си приготвяте дозата от 1 ч.л натурален мед 1/2 ч.л цейлонска канела и 1 чаена чаша вода Смесете канелата и меда в малък съд. Сложете сместа на котлона. Прецедете сместа и я разделете на две. Едната част изпийте 30 минути преди закуска, а другата преди лягане, без да я затопляте отново. Някой привърженици на този метод за отслабване съветват да добавим суров мед към водата, когато вече е завряла, за да запазим всички негови полезни вещества. А други препоръчват след като водата е завряла с нея да се залее канелата и така да престои 30 мин. Медът се добавя, когато течността е изстинала, за да не бъдат разрушени ферментите и полезните му елементи.
Спазвайки този режим можете да свалите между 1,5 и 3 кг за седмица без изобщо да променяте режимът си на хранене. Обяснението за положителния ефект на меда и канелата за отслабване се крие в това, че сместа възпрепятства акумулирането на мазнините в организма, пречиства се стомашно-чревния тракт и спомага отслабването.
Ако нямате нужда от смъкване на килограми може да предпазите сърцето си от инфаркт, като редовно консумирате филии мед с канел, които прочистват артериите от вредния холестерол.

Няма коментари:

Публикуване на коментар