Translate

петък, 4 май 2012 г.

Потребителската такса при ОПЛ 2,90 лева, до приемане промените в Закона за здравното осигуряване

До приемането на промени в Закона за здравното осигуряване (ЗЗО) таксата за посещение при личен лекар ще бъде 2,90 лева. Това каза министърът на здравеопазването Десислава Атанасова след заседанието на кабинета, като обясни, че така е записано в действащия закон.
Предложението таксата да не расте при нарастването на минималната работна заплата ще бъде внесено заедно със ЗЗО следващата седмица, заяви министърът. По думите й правителството ще подкрепи промените, съгласно които таксата за посещение ще бъде 2,70 лв., а престоят в лечебно  заведение - 5,40 лв. на ден.
Съвместното и предложение с финансовия министър Симеон Дянков е за друга промяна, съгласно която българите, които работят в  страни от Европейския съюз, да не плащат здравни осигуровки  у нас със стара дата, ако са се осигурявали в чужбина.  
Друга промяна предвижда доброволно здравно осигуряване да могат да извършват застрахователните дружества, които имат лиценз да правят застраховка „Заболяване”.             
---------
Всяка промяна в законодателството на този етап е крайно неподходяща и ще накърни интересите на цялото лекарско съсловие, както и на болниците като търговски субекти, гласи становището на БЛС, публикувано на тяхната интернет страницата,по повод намерението за промяна в размера на потребителската такса.
От БЛС отново настояват таксата да остане обвързана с минималната работна заплата. Подобна законова промяна ще засегне не само ОПЛ, но и специалистите от извънболничната помощ, както и дневната потребителска такса, заплащана в болниците.
Има обаче и голям брой пациенти от различни социални групи, които са освободени от потребителска такса и в пациентската листа на личните лекари повече от 65% от прегледите на месец се извършват на освободени от такса пациенти.
Разходите за консумативи, ток, оборудване, абонамент за неотложна помощ и др. остават пак за сметка на лекарите и болниците, се посочва в становището.

Няма коментари:

Публикуване на коментар