Translate

сряда, 2 май 2012 г.

Фейсбук ще помага в кампанията за даряване на органи


Фейсбук обяви инициатива да използва широката си социална мрежа, за да помага за свързването на донори на органи с хора, нуждаещи се от животоспасяващи трансплантации.
Създателят на Фейсбук Марк Зукърбърг стана един от първите потребители, който се записа като донор в социалната мрежа.
Потребителите на Фейсбук в САЩ и Великобритания могат да посочват, че са донори на органи на своите профили, а ако не са донори, могат да открият линкове към официални регистри за даряване на органи и веднага да се запишат в тях.
"Фейсбук наистина е създаден за комуникация и за разказване на истории", заяви Зукърбърг пред Ей Би Си Нюз. "Смятаме, че хората наистина могат да помогнат за разпространяването на информация за даряване на органи и да дадат значителен принос за разрешаването на кризата с донорството", допълни той.
Зукърбърг уточни, че бил мотивиран да започне програмата от разговори с приятелката си, която е студентка по медицина, и със съоснователя на Епъл и негов приятел Стив Джобс, чийто живот беше удължен чрез трансплантация на черен дроб. "Искаме да улесним нещата. Просто трябва да попълните щата или държавата, от която сте, за да можем да ви помогнем да се свържете с официалните регистри", изтъкна Зукърбърг, цитиран от БГНЕС.
В раздел "здраве и благосъстояние" на страницата си във Фейсбук потребителите могат да отбележат статуса си на дарители на органи и да обяснят решението си на приятелите си, за да разпространяват информацията за необходимостта от донори.
"Днес над 114 000 души в САЩ и милиони хора в цял свят чакат за трансплантация на сърце, бъбрек или черен дроб, която да спаси живота им", отбеляза Зукърбърг в комюнике с главния оперативен директор на Фейсбук Шерил Сандбек.
18 души умират всеки ден заради липса на органи, съобщава организацията Donate Life America, която е партньор в проекта с Фейсбук.

Няма коментари:

Публикуване на коментар