Translate

петък, 4 май 2012 г.

„Имитиращ продукт"-задължителен надпис върху млечните продукти от некачествена суровина

Прясно и кисело мляко, сирене, кашкавал, масло- направени от нискомаслена или замърсена суровина, задължително ще се продават с указание, че вложеното мляко не отговаря на европейския регламент.
Задължителен надпис „Имитиращ продукт" ще има върху етикетите на млечните изделия, в които са вложени непозволени за традиционните рецепти заместители от рода на палмово масло или други растителни мазнини, свински желатин, оцветители и консерванти.
Добавки и заместители не са забранени, стига да са посочени на етикета, за да могат хората със здравословни проблеми да се предпазват от опасни за здравето им съставки.
Продуктите от некачествена суровина и имитациите не могат да се наричат „млечни” се казва още в наредбата. За такива ще се считат само крайните продукти, които са направени от 100% фермерско мляко от животновъдни предприятия първа категория.
Мандрите, които освен традиционни продукти искат да произвеждат и имитации, трябва да регистрират отделни фирми и да се водят като отделни предприятия. Забранява се на една и съща поточна линия да се правят и продукти от чисто мляко, и "аналози" от растителни мазнини.Глобите три пъти нарастват и ще достигат до 10 хил. лв.за фирма, която слага етикет "мляко" на продукти, направени от растителни суровини. За повторно нарушение провинилото се предприятие ще бъде закрито, предвижда проектонаредбата за специфичните изисквания към млечните продукти.  

Преди месец от бранша обявиха, че 60% от млечните продукти на българския пазар са менте - съдържат растителни мазнини, желатин и всякакви други добавки. През последните години има троен скок на вноса на сухо мляко и растителни масла.В тази връзка премиерът Бойко Борисов настоя за етикет "Вредно за вашето здраве" при млечните продукти с палмово масло, но Световната здравна организация не позволява това.
По данни на Агенцията по храните едва 75 фирми - 30% от всички млекопреработватели, ще изберат да правят само изцяло млечни продукти. Няма да бъде голям и броят на фирмите, които ще успеят да си направят допълнителен цех - за да продължат да произвеждат и двата вида стоки. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар