Translate

сряда, 2 май 2012 г.

В черноморската риба няма концентрация на опасни вещества над допустимото

Доказва изследване на 10-те най-популярни видове риба, срещани край българския бряг като трицона, сафрид, кая, барбуна, карагьоз, паламуд, илария, зарган, кефал и калкан. Пробите са били вземани от местни рибари, както и от пазара.
Данните бяха изнесени във Варна по време на работна среща „Здраве от морето и безопасни морски храни" в Института по рибни ресурси.
Установено е, че рибата в тази част на Черно море е по-чиста от рибата в Средиземно море, както и от някои видове риба в другия край на Черно море. Установено е още, че рибата във Варненския залив е по-чиста от тази на север край Дуранкулак, Крапец и Шабла, където течение от Дунав носи по-голяма концентрация на замърсяване. Рибата и мидите във Варненския залив пък не са по-замърсени от тези в морето.
Рибата, срещана край българския бряг, като цяло има по-малко Омега 3-мастни киселини от сьомговите риби. За да си набавим нужната за организма доза, трябва да хапваме риба 2-3 пъти седмично

Няма коментари:

Публикуване на коментар