Translate

сряда, 2 май 2012 г.

Сигурдур Оли Олафсон: България остава ключов пазар

Вицепрезидентът на Watson Pharmaceuticals пред "Капитал Daily"

Визитка

Сигурдур Оли Олафсон е изпълнителен вицепрезидент на Watson, отговарящ за глобалните генерични пазари, от 2010 г. Преди това заема позицията на главен изпълнителен директор на Actavis в периода 2008-2010 г., като работи за исландската компания общо седем години. Професионалната му кариера включва и работа за друг фармацевтичен гигант - Pfizer. Завършил е фармация в Университета на Исландия.

-Какви са плановете на Watson за българския пазар?
-България е ключов пазар за Actavis и ще бъде такъв и за новата обединена компания. По отношение на заводите – фабриката в Дупница ще продължи да бъде ключова. Това е обект с високо качество, в който са направени много инвестиции. Що се отнася до завода в Троян – производството му е фокусирано повече върху масла, кремове и сиропи. Към момента Watson няма такъв бизнес в Европа, така че това е прекрасна възможност и за него, тъй като няма припокриване. Като цяло сме наистина впечатлени от дейността на фабриките в България.
-Смятате ли да отворите нови?
-Не сме решили. Обединената компания ще има много мощности и ще трябва да преценим какви обеми ще трябва да произвеждаме. Но България определено е добро място за правене на бизнес и за производство.
-Къде ще е фокусирана дейността на новата компания – в САЩ или в Европа?
-Тя ще е глобална компания. Около 60% от приходите й ще са от САЩ, а останалите 40% – от международните пазари. Говорим за балансирана компания, в която САЩ очевидно ще са от съществено значение. Но останалите пазари, включително Западна и Източна Европа, както и Азиатско-Тихоокеанският регион, са много по-бързо развиващи се и ще се фокусираме и върху по-нататъшния им растеж.
-Какво е присъствието на Watson в Европа към момента?
-Относително малко. Имаме бизнес главно във Великобритания, Франция и скандинавските страни, а също и по-малки операции в Германия и Полша. Но бизнесът е много по-малък от този на Actavis.
-До каква степен се припокрива портфолиото на двете компании?
-Сравнително малко. Всъщност смятаме, че именно това е много добра възможност. Watson има широко портфолио, което се реализира главно в САЩ и на пазарите в страните, които споменах. Actavis също присъства там, но като цяло малкото припокриване на индивидуалните пазари отваря възможности.
-Върху какво ще съсредоточи усилията си обединената компания?
-Ще има голям генеричен бизнес, който ще обедини тези дейности на Watson и Actavis. Watson произвежда и маркови лекарства, които продава основно в Северна Америка и разширява този бизнес към Латинска Америка. Оглеждаме се за възможности да навлезем с тези продукти и на европейския пазар чрез екипа за продажби, който ще имаме на континента. Що се отнася до биоподобните лекарства, имаме широка програма за разработка на такива медикаменти. Сътрудничим си и с Amgen в тази сфера. Отделно Actavis произвежда инсулин за европейския и американския пазар. Ето защо смятам, че обединената компания ще покрие доста широк спектър - силна генерична компания плюс маркови лекарства, но с ударение върху биопродуктите, които ще са налични най-вероятно след изтичането на патентите от 2015-2016 г.
-Какви синергии ще постигнете след сливането? 
-От много области. И двете компании харчат много пари за развойна дейност - Actavis около 200 млн. долара, а Watson около 300 млн. долара. Това са много пари, особено когато не е нужно да правите клиничните тестове. Може да се постигнат синергии и в продажбите - например екипът в Източна Европа да поеме по-голямо портфолио. Да не забравяме и данъчните синергии, както и маркетинга, при който някои пазари се припокриват. Новата компания ще може да договори по-добри условия и при покупката на материали. 
-Плащането по сделката е 4.25 млрд. евро, като има възможност и за допълнителни плащания в бъдеще при постигането на определени условия. Какви са тези условия? 
-Ако растежът на Actavis през 2012 г. е над 13% спрямо предишната година, ще платим още 250 млн. долара.
-Кога очаквате сделката да бъде одобрена от регулаторните органи?
-Обикновено отнема около шест месеца, така че предвиждаме тя да бъде завършена през четвъртото тримесечие.

Няма коментари:

Публикуване на коментар