Translate

сряда, 2 май 2012 г.

Правото и размерът на инвалидната пенсия ще зависят от това, дали и доколко увреждането на един човек пречи на работоспособността му

В най-скоро време ще бъде готов окончателният вариант на промените, свързани с правото на достъп до инвалидни пенсии, съобщи социалният министър Тотю Младенов.
Той увери, че целта на промените е да се осигурят повече средства за хората с увреждания, които наистина имат нужда от инвалидна пенсия, заради намалената си работоспособност и същевременно да се прекратят злоупотребите с този вид пенсии.
Трудово-експертните лекарски комисии (ТЕЛК) ще определят само вида и степента на увреждането, но не и процента на намалената работоспособност. Това вече ще се прави от Националния осигурителен институт (НОИ). НОИ ще преценява дали човек с увреждане може да продължи да работи и по колко часа, като това ще е основата за определяне на правото му на пенсия и размера й. Промените няма да засегнат хората, които вече са с отпуснати инвалидни пенсии.
КНСБ и „Подкрепа" са против определянето на степента на работоспособността да става от хора без медицинско образование, защото така ще има силово намаляване на пенсиите заради финансовата стабилност.
-------

Стресът от високата безработица, както и ниските заплати и пенсии са сред причините за многото инвалиди в страната. Това заяви д-р Евгени Душков от „Подкрепа" по повод предложенията за промени в отпускането на пенсии за хората с увреждания.

Няма коментари:

Публикуване на коментар