Translate

сряда, 14 юни 2023 г.

За доброто функциониране на здравната система, от решаващо значение е не просто наличието на достатъчно кръв, а наличието на достатъчно безопасна кръв

Българска организация за доброволно кръводаряване стартира програмата „БОДК училище“ и ще финансира и проведе информационни кампании в пет български училища
 
 
На 14 юни Светът отново отбелязва Световния ден на доброволния кръводарител, за да насочи вниманието към огромната значимост на жеста на доброволното кръводаряване.
Основната цел е да се повиши осведомеността за необходимостта от безопасна кръв и кръвни продукти, както и да се благодари на доброволните кръводарители по целия свят за техния дар за живот и решаващата им роля за спасяването на милиони хора.
Българска организация за доброволно кръводаряване /БОДК/
е първото и единствено в България изцяло доброволческо сдружение, което от създаването си през 2010 година работи за насърчаване и популяризиране на  редовното, анонимно и доброволно кръводаряване. Опитът на БОДК и негативната статистика в България показват многото проблеми, които има у нас и техните основни направления:
- липсата на информация – както за нуждата, така и за трудностите, които недостигът на кръв предизвиква;
- наложените порочни практики за принуда на нуждаещите се и техните близки да търсят дарители, за да им се окаже необходимата медицинска помощ;
- тоталното игнориране на процъфтяващата незаконна търговия на търгашите на кръв, обсаждащи кръвните центрове в цялата страна.
В своята съвкупност те водят до все по-задълбочаващи се проблеми, които отблъскват и малкото доброволни кръводарители. Същевременно, за доброто функциониране на здравната система, от решаващо значение е не просто наличието на достатъчно кръв, а наличието на достатъчно безопасна кръв.
Всяка година отбелязването на Световния ден на доброволния кръводарител има формална „държава-домакин“ на кампанията. През 2023-та това е Алжир, с посланието – „Дари кръв, дари плазма, споделяй живота, споделяй често!“. То насочва към това, че всяко дарение е ценно и животоспасяващо, а повторното и регулярно кръводаряване от доброволни кръводарители е ключът към изграждането на безопасно и устойчиво кръвоснабдяване на здравната система.
На 14 юни като част от отбелязването на Световния ден на доброволния кръводарител, БОДК стартира и програмата „БОДК училище“, чрез която ще финансира и проведе информационни кампании в пет български училища. Заедно с дългосрочната инициатива Академия за доброволци, програмата разширява образователното направление на организацията и дава възможност да се повиши осведомеността за кръводаряването сред най-младите.
„За нас е от огромно значение не просто да казваме „Дарявайте кръв“, но и да предоставим точната информация какви са предпоставките за безопасно кръводаряване, как протича процесът на кръводаряване, кога не трябва да даряваме кръв; как да намерим помощ, ако наш близък има нужда от кръв и как можем да помогнем при спешен случай.“, казва Стефка Попова-Лазарова, председател на БОДК. „Всичко това е част от нашата Академия за доброволци, а сега с огромно вълнение ще започнем и „БОДК училище“. Надяваме се, че ще получим подкрепа, за да можем да продължим и първите пет училища, финансирани от нас да са само едно добро начало.“
Предстои да бъдат обявени условията, при които училищата от цялата страна ще могат да заявят желанието си за включване в програмата. Информация за активностите на БОДК, възможностите за включване както и сроковете за записване могат да се проследят през фейсбук страницата на сдружението - БОДК / BOVBD.
БОДК продължава да развива и системата за доброволни кръводарители и нуждаещи се спешно от кръв, работеща в цялата страна напълно безплатно. През изминалата година, чрез сътрудничеството с Аксидия бяха направени подобрения в мобилното приложение Дари кръв – помогни или намери помощ, засягащи търсенето на кръводарители с конкретна кръвна група от определен град или регион в страната. Системата се поддържа и администрира изцяло от доброволци-членове на БОДК и
предоставянето на помощ чрез нея е доброволно и безвъзмездно. След пълното ѝ обновяване през юни 2020 година, през Дари кръв са проведени повече от 720 успешни акции, от които около 35% с търсене на конкретна кръвна група.
 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар