Translate

вторник, 28 март 2017 г.

ВАС окончателно отмени пръстовият автентификатор в болниците



5-членен състав на Върховния административен съд (ВАС)обяви днес решението си за отмяна на пръстовата автентификация в болничната помощ. ВАС потвърди извода на тричленния състав на съда за нищожност на разпоредбата от Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, предвиждаща на всяко здравноосигурено лице да бъде генериран уникален идентификационен номер чрез електронна автентификация. По силата на Наредбата пациентите се идентифицираха чрез сканиране на произволни точки от пръст на ръката им.
ВАС потвърждава и мотивите от решението на тричленния състав, че тази разпоредба на практика създава ново и несъществуващо в Закона за здравното осигуряване субективно материално-правно задължение за електронна идентификация на осигурените лица под наименованието „електронна автентификация“, което е дописване на закона. Това е извън компетентността на Министерския съвет, издал наредбата. Такова задължение липсва на законово ниво и не може да бъде въвеждано с наредбата и за изпълнителите на медицинска помощ, счита съдът. Липсва и задължение за събиране на тези данни в полза на НЗОК.
С обнародването в „Държавен вестник“ на съдебното решение, електронната автентификация ще престане да се използва от всички лечебни заведения, както в извънболничната, така и в болничната помощ. 

Снимка: free-bg.net

Няма коментари:

Публикуване на коментар