Бай Данчо |
"Голям кулинарен
речник" на Александър Дюма е истинска енциклопедия на готварското
изкуство. Той съчетава множество разнообразни видове текст по начин, който за
пръв път виждаме в Библията. Това е и книга за удоволствието - от готвенето, от
храненето, от живота. Дюма я е написал не за да да изпълнява договореностите си
с издатели и да погасява своите дългове, които са го принуждавали да пише под
напрежение цели 15 години. Напротив, той е писал "Голям кулинарен
речник" в моменти на спокойствие и почивка през голяма част от живота
си." Това каза авторитетната литературна критичка проф. Милена Кирова на
премиерата на "Голям кулинарен речник" снощи в столичното заведение
La Cubanita bar and
dinner.
Изключителната книга е на
българския пазар с логото на издателство „Милениум“, които бяха домакини на
събитието.
Проф. Милена Кирова направи
пространен анализ на тази последна в живота на бащата на "Тримата
мускетари" и много специална за него самия творба, която се отличава много
от неговите феноменални по брой 650 произведения и представя изключително
интересно и самия автор. "Книгата е наистина уникална в много отношения",
подчерта проф. Кирова.
Събитието събра десетки
журналисти, читатели, фенове на Дюма и гости, които се насладиха на специалната
кулинарно-литературна среща - докосване до фигурата на Дюма и неговата
най-специална и любима книга, венецът на неговото творчество. В съзвучие с
темата на премиерата всички опитаха вкусни ордьоври, приготвени от самия Йордан
Стоичков - готвача на Тодор Живков. Той беше съчетал скариди, пушена сьомга,
сирене рокфор и екзотична салата с плодове и зеленчуци, за да възбуди небцето
на гостите така, както четенето на "Голям кулинар речник" го прави.
Всички използвани храни, които са и сред описаните и представени с множество
рецепти и любопитни факти в Речника. Хилядите ястия, пищните менюта и кралските
трапези в изключителната кулинарна книга са толкова изкусно и картинно
поднесени от френския майстор на перото, че няма читател, който да не сподели,
че огладнява само докато разлиства книгата.
"Голям кулинарен
речник" на Александър Дюма е истински шедьовър на готварското изкуство. И
до днес няма друг подобен по мащабите и многообразието си труд. Книгата е
комплимент за всеки ресторант, кухня, дом и библиотека. Всеки майстор готвач би
трябвало да я има и да се възползва от нея! - категоричен беше бай Данчо. -
Цялото това удоволствие - да имаме уникалния речник на Дюма на български,
дължим на издателство "Милениум", които се нагърбиха с отговорната
задача да го издадат и да го направят достъпен и за нас -
професионалистите, и за всички читатели."
"Голям кулинарен речник е
толкова богат и интересен, че от него научих названия на храни и ястия не само
на френски, но и на български. Работата над него беше изключително
интересна", сподели преводачката на Речника Офелия Петрова, също
подчертавайки енциклопедичната стойност на книгата.
Вечерта започна със смях след
кратка викторина. Бай Данчо се оказа единственият в препълнената зала на La Cubanita, който знаеше отговора на шеговития въпрос - как се приготвя 7-степенно
българско меню (по аналогия с множеството 12-степенни френски менюта, описани
от Дюма). Отговорът е: Една шопска салата и шест ракии!
"Тодор Живков никога не е
имал екзотични прищевки, които е трябвало да изпълнявам, обичаше традиционната
българска, обикновена храна", разказа готвачът на българския велможа. Да
опитат нашенската кухня са предпочитали и държавниците на чуждите страни, които
са гостували у нас и за чието меню готвачът е отговарял. "Например Фидел
Кастро, когато беше на посещение у нас, нахлу в кухнята и започна да опитва с
пръст или да си пощипва от различните ястия, които бяха по печките, плотовете
или пък сложени в хладилниците. Много му се услади обикновеният доматен сос с
кюфтета, който бяхме приготвили за техническия персонал и каза, че от това
ястие иска да му сипем." Бай Данчо разказа още много куриозни истории за държавниците
от соц блока, които са своеобразен паралел с историите в "Големия
кулинарен речник" - за главните готвачи на крале, херцози и барони и
тяхната роля за вкусовете на техните господари, макар да става дума за коренно
различни епохи и социален строй.
Няма коментари:
Публикуване на коментар