Translate

четвъртък, 9 март 2023 г.

Бъбрекът страда тихо: 9 от 10 души с хронично бъбречно заболяване не знаят, но незнаят за това

 

2/3 от случаите на болестта са причинени от диабет и високо кръвно налягане

 


По повод 9 март - Световен ден на бъбреците, AstraZeneca България бе организатор на медийно събитие на тема „Бъбрекът страда тихо“.

Във фокуса на събитието бе хроничното бъбречно заболяване /ХБЗ/, което засяга над 850 млн. души в света[1] и около 700 хил. българи*. В Европа пациентите са приблизително 100 млн., а други 300 млн. са изложени на риск от развитие на ХБЗ. 2

ХБЗ е тихата епидемия в Европа, коментира Ивайло Василев, Бизнес Юнит Директор Биофармация AstraZeneca България, който представи проучване на Economist Impact[2], реализирано с подкрепата на AstraZeneca.

Според данните от него един от всеки десети възрастен в Европа страда от това заболяване, а болшинството от хората над 80 год. възраст са с влошена бъбречна функция. Прогнозата е, че ХБЗ ще нараства заради застаряващото население и нарастващо разпространение на рискови фактори като диабет, сърдечносъдови заболявания и затлъстяване.

По думите на Василев, ако заболяването не се открие навреме и не се приложи адекватно лечение, разходите за здравната система ще нарастват.

ХБЗ е едно от най-скъпоструващите заболявания за европейската здравна система, за което разходите годишно възлизат на около 140 млрд. евро. Една от основните причини за късното откриване на ХБЗ е свързана с ниска информираност и липса на обучение за ХБЗ в обществото, дори и сред пациентите от рисковите групи и сред общопрактикуващите лекари, липсата клинично ръководство за лечение и регистър на пациентите с това заболяване.

Проф. Емил Паскалев, председател на Българското дружество по нефрология /БДН/ и началник на Клиниката по нефрология, трансплантация и диализно лечение към УМБАЛ „Александровска“ припомни, че ХБЗ е състояние, свързано с постепенна загуба на бъбречната функция. То води до увреждане на бъбреците и до намаляване на способността им да филтрират кръвта и да пречистват тялото от ненужните токсини и отпадни продукти. Нелекувано, бъбречното заболяване може да прогресира и да доведе до бъбречна недостатъчност/ бъбреците са загубили по-голямата част от способността си да функционират нормално и е останала по-малко от 15% от нормалната бъбречна функция/, която изисква диализа или бъбречна трансплантация за поддържане на живота, а това е последния пети стадий на заболяването, което в първите може да бъде обратимо. Проф. Паскалев подчерта, че ранното откриване и лечение могат да предотвратят влошаването на ХБЗ т.е. рискът от усложнения може да бъде значително намален, а прогресията забавена. Ако бъбречното заболяване се влоши, отпадните вещества могат да достигнат високи нива в кръвта и да причинят редица усложнения като анемия, слаби кости, увеждане на нервите и др..

Той поясни, че хипертония, диабет, сърдечносъдови проблеми или инсулт, наднормено тегло са най-честите рискови фактори за развитие на ХБЗ. Затова е наложително хората с диабет и високо кръвно налягане, както и тези със сърдечносъдови заболявания и/или затлъстяване, редовно да проследяват бъбречната си функция. За проследяване на бъбречната функция се използват два основни теста - кръвен тест за серумен креатинин и уринен тест за наличие на албумин в урината.

Проф. Паскалеви подчерта, че симптомите се проявяват на основата на основното заболяване. А специфичните са: умора – намалена енергия в изпълнение на ежедневните дейности, проблем с концентрацията, със съня, липса на апетит, мускулни крампи през нощта, оток около очите, подути глезени и крака, суха, сърбяща кожа и по-често уриниране, особено нощем.

Той препоръча придържане към подходящ хранителен режим, редовна/ежедневна физическа активност, спазване на назначената лекарска терапия, отказ от тютюнопушене и алкохол /само чаша - ,120 мл. червено вино на вечеря/, овладяване на стреса и поддържане на гликирания хемоглобин в норма /HbA1c/ до 7%.

Препоръча още, при наличие на някой от специфичните симптоми или при генетична диспозиция т. е. някой в семейството с диабет, ССЗ, хипертония или ХБЗ поне веднъж годишно да се изследват креатин и микроалбуминурия, а ако стойностите им са над референтнитеда се търси консултация със специалист нефролог.

Защото, ако имате ХБЗ можете да предприемете стъпки, за да предпазите бъбреците си от задълбочаване на увредата. Колкото по-рано научите за болестта, толкова по-добре. Консултирайте се поне веднъж в годината с лекар нефролог, подчерта проф. Паскалев в заключение.

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар