Translate

понеделник, 24 април 2017 г.

Глобалната тема на Европейската имунизационна седмица тази година е „Ваксините действат!“



А мотото  - „Ваксинацията предпазва през всеки етап от живота.“Целта на инициативата е да повиши информираността на обществото относно значимостта на ваксинопрофилактиката, като особен фокус тази година се поставя не само на детските имунизации, но и на необходимостта от поддържане на имунитета и при младежи, възрастни, както и сред медицинските работници.
СЗО обръща внимание на това, че имунизацията не е предназначена само за деца - имунитетът срещу дифтерия, тетанус и коклюш например може да отслабне с годините. Ето защо реимунизацията през тийнейджърските години може да осигури надеждна защита.
От друга страна, тъй като днес имунизационният календар е много по-широк в сравнение с десетилетия назад, много от възрастните хора не са получили всички нужни имунизации от СЗО напомнят, че ако не сме сигурни дали сме имунизирани с всички нужни според имунизационния календар ваксини, можем да се обърнем към нашия лекар за съвет как да процедираме.
Не на последно място СЗО изтъква, че медицинските работници са особено застрашени от заразяване и разпространение на инфекциозни заболявания и препоръчва на здравните работници да се имунизират спрямо календара на съответната държава, срещу сезонен грип, да се реимунизират срещу дифтерия на всеки 10 г и да се ваксинират срещу хепатит B и менингококови инфекции, ако са в риск от заразяване с такива.
От НПО припомнят, че в контекста на стартиралата през февруари 2016 г. Национална информационна кампания „Ваксинко“ , и през 2017 г. инициативите им, свързани с отбелязването на Европейската имунизационна седмица, ще бъдат проведени под шапката на кампания „Ваксинко“.
По повод Европейската имунизационна седмица (24-30 април 2017 г.) на 29 април  от 11:00 ч. „Ваксинко“ ще гостува на Националния политехнически музей (ул. Опълченска 66) в рамките на традиционната за музея инициатива „Семейна събота“. По време на събитието д-р Иван Вецев от НПО ще изнесе интерактивна лекция на малките слушатели и техните родители, на която ще разкаже повече за това как функционира имунната система, какво я застрашава и как да се грижим за колективния имунитет на обществото. Присъстващите ще разберат повече за ваксините, защо защитата от ваксинопредотвратими заболявания е толкова важна и кои са най-уязвимите групи сред населението. Съвместно с екипа на Националния политехнически музей ще бъдат направени експерименти, наблюдение на колонии от бактерии с микроскоп и други.
В рамките на Европейската имунизационна седмица „Ваксинко“ за втора поредна година ще вземе участие и в Софийски фестивал на науката, който ще се проведе между 11-14 май 2017 г. в София Тех Парк.
Повече информация за кампанията и за всички въпроси, свързани с ваксините, които се прилагат у нас, както и заболяванията, от които те предпазват, може да намерите на  -www.vaksinko.bg, www.facebook.bg/vaksinkoи на горещата линия на НПО 0700 10 515 (всеки делничен ден между 12:00 и 17:00 ч.)


Няма коментари:

Публикуване на коментар